Ротација функционера на нивоу БиХ од потребе постала привилегија

Жељка Домазет
Ротација функционера на нивоу БиХ од потребе постала привилегија

Сарајево - Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ у више је наврата током протеклих шест година безуспјешно тражила од Савјета министара да измијени акта која регулишу заштиту функционера на нивоу БиХ када је ријеч о пратњи у покрету уз коришћење ротационих свјетала, да би било јасно утврђено коме је оваква заштита заиста потребна, а коме није.

Казао је то саговорник "Гласа Српске" из Савјета министара и појаснио да у Дирекцији сматрају да су се од времена када је донесено упутство о обиму и начину вршења послова физичког и техничког осигурања особа, објеката и имовине, услови промијенили и данас нема потребе да пратњу са ротацијама има више од 20 људи.

Питање ко има право на возила са ротацијом покренуто је на прошлој сједници Дома народа Парламента БиХ, који је усвојио измјене Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима. Измјене предвиђају да возила Хитне помоћи и ватрогасне службе имају предност у односу на возила под пратњом. Шеф Клуба српских делегата у Дому Средоје Новић (СНСД) предложио је да од Дирекције буде затражена свеобухватна информација о томе ко има право на возила под пратњом, односно возила с ротационим свјетлима. Информација би потом била упућена Савјету министара да оцијени који све званичници треба да имају возило под пратњом.

- Мора се знати да ли је то десет или 55 људи. Они који су имали потребу да се возе под пратњом прије десет година немају је сада, јер безбједносно стање није исто -  рекао је тада Новић.

И министар безбједности БиХ Драган Мектић сматра да ово питање треба ријешити, али да за то нема сагласности.

- Сматрам да би обезбјеђење требало да имају чланови Предсједништва, предсједавајући Савјета министара и колегијума парламентарних домова те министри одбране и безбједности. Не видим потребу да министри цивилних послова и за људска права и избјеглице имају обезбјеђење. Два пута сам покушавао да направимо то у складу са стандардима, али нема воље за то - истакао је Мектић.

У складу са законом ово право на нивоу БиХ остварују чланови Предсједништва, Савјета министра, главни тужилац Тужилаштва БиХ, предсједник Суда БиХ и чланови колегијума оба дома Парламента БиХ, што је укупно 21 особа.

- Према закључку који је донио Савјет министара, ово право имају и судије и тужиоци на захтјев предсједника суда или главног тужиоца - каже замјеник директора Дирекције Урош Пена.

Делегат ХСС-а у Парламенту БиХ Марио Караматић сматра да нема потребе да се толико људи улицама вози под ротацијама.

- Не знам кога се плаше и од кога их штите јер их нико не зна. Да сада на улици спроведемо анкету било би мало људи који би знали да наброје све министре у Савјету министара и препознају их. На нивоу БиХ би требало да буде највише пет до седам особа којима треба пратња и те ствари хитно треба мијењати - рекао је Караматић.

Злоупотребе

Марио Караматић наглашава да није непознаница да су неки званичници БиХ и на свадбе ишли користећи ротације, што је, каже, невиђена бламажа.

На питање да ли у коришћењу ротација и заштите има злоупотреба, Урош Пена је казао да су и те ствари могуће.

Драган Мектић наглашава да је за то да возило у којем се налази штићена особа нема ротациона свјетла, јер је довољно да у пратњи има полицијско возило са ротацијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана