Роса мијења Мерона у процесу против Караџића

Роса мијења Мерона у процесу против Караџића 02.11.2018 17:59 | Агенције

Хаг - Америчког судију Теодора Мерона у Апелационом вијећу у процесу против Радована Караџића замијениће португалски судија Иво Роса, одлучио је Међународни суд у Хагу.

Том одлуком Апелационог вијећа суда завршен је правни спор између судија Мерона и Жан-Клода Антонетија, другог судије по старјешинству, о томе ко има право да именује новог судију.

Апелационо вијеће дало је то право Мерону, који је предсједник судског Механизма, правног насљедника Хашког трибунала, јавља Детектор.ба.

Спор је настао када се Мерон, послије захтјева Караџићеве Одбране за његово изузеће због наводне пристрасности, сам повукао из Апелационог вијећа и на своје мјесто именовао судију Росу.

Судија Антонети као и Караџићева Одбрана сматрали су, међутим, да је на Антонетију да, послије Мероновог повлачења из предмета, именује његовог замјеника.

Апелационо вијеће је пресудило да, иако се повукао из процеса против Караџића, Мерон, као предсједник суда, задржава право да именује судију у Апелационо вијеће.

Тиме је Апелационо вијеће практично учинило беспредметном одлуку којом је судија Антонети, истовремено, на захтјев Караџићеве Одбране, још једном изузео Мерона.

И сам Антонети је, међутим, у тој практично неважећој одлуци за Мероновог насљедника именовао судију Росу.

Спор судија у Караџићевом предмету настао је пошто је Антонети у процесу против Ратка Младића, на захтјев Одбране, из Апелационог вијећа "због утиска да су пристрасни" изузео водеће судије Мерона, Кармел Агијуса и Лиу Дакуна.

Антонети је усвојио аргумент Одбране да тројица судија не могу бити непристрасна зато што су у ранијим предметима осудили Младићу потчињене официре за злочине у Сребреници.

Караџићева Одбрана је искористила ту одлуку и, на основу правног стандарда који је успоставио Антонети, затражила да и из тог процеса буде дисквалификован судија Мерон. Мерон се, да не би одуговлачио поступак, затим сам повукао.

Било је планирано да Хашки суд до краја ове године изрекне правоснажну пресуду Караџићу, бившем предсједнику Републике Српске, којег је Хашки трибунал првостепено осудио на 40 година затвора.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица