Rokovi reforme javne uprave istekli, zadaci ostali

Vedrana Kulaga
Rokovi reforme javne uprave istekli, zadaci ostali

Banjaluka, Sarajevo - BiH sporo izvršava obaveze iz reforme javne uprave, a posljednji presjek stanja na terenu je pokazao da su pojedini rokovi istekli, a da zadaci nisu ni započeti.

Savjet ministara BiH usvojio je na posljednjoj sjednici polugodišnji izvještaj o napretku realizacije Revidiranog akcionog plana Strategije reforme javne uprave u BiH koji je pokazao da i dalje ima problema na tom putu, te da nivoi vlasti u ovoj zemlji različito napreduju.

Najveći napredak u ispunjavanju reformskih ciljeva iz Revidiranog akcionog plana u prvoj polovini ove godine je, prema navodima iz izvještaja, na strani FBiH i Brčko distrikta i iznosi tri odsto, dok na nivou BiH i Srpske iznosi dva odsto.

- Gledajući ukupno ispunjenje ciljeva iz revidiranog plana, najveći postotak realizacije od 80 odsto je ostvaren na nivou Republike Srpske, slijedi zajednički nivo sa ostvarenim napretkom od 75 odsto, zatim FBiH koja bilježi 71 odsto, dok je u Brčko distriktu ispunjeno 70 odsto - navedeno je u izvještaju koji je pripremila Kancelarija koordinatora za reformu javne uprave BiH.

Analiza je pokazala da su od početka godine završena četiri projekta, čiji je krajnji cilj jačanje kapaciteta i smanjenje administrativnih prepreka, bolje obuke, ali i organizacija sistema za e-sjednice vlada, te pojednostavljenje i unapređenje zapošljavanja u državnoj službi.

U Savjetu ministara BiH su naglasili da je do kraja juna ove godine ukupno realizovano 75 odsto ciljeva koji su dio Revidiranog akcionog plana, što predstavlja polugodišnji napredak od tri odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Najviše ciljeva je, gledajući prema reformskim oblastima, ostvareno u dijelu koji se odnosi na javne finansije i to 83 odsto, a najmanje pozitivnih pomaka je vidljivo na polju e-uprave.

- Uprkos isteku rokova, postoje ciljevi čija realizacija još nije ni započela. Najviše je takvih ciljeva, njih devet, u Brčko distriktu. FBiH nije počela raditi na sedam, a Republika Srpska i nivo BiH na realizaciju tri cilja - upozoreno je u najnovijem izvještaju.

Reforme u šest ključnih horizontalnih oblasti u javnoj upravi u BiH sprovode se od 2007. godine kroz realizaciju seta mjera koje su prvo bile pobrojane u planu do 2010, a zatim i kroz druge. Od tada je, prema ocjenama, realizovan značajan broj reformskih mjera, ali dobar dio planiranih reformskih ciljeva još nije dobio epilog.

- Za neke od njih rezervisana su finansijska sredstva iz Fonda za reformu javne uprave, pokrenute procedure javnih nabavki ili djelimično realizovani projekti. Implementacija određenog dijela reformskih mjera nije ni počela, iako su akcionim planom bili predviđeni i nosioci odgovornosti i precizni rokovi - zaključeno je u izvještaju.

Iz nevladinog sektora i ekonomske struke godinama ističu da BiH mora još dosta raditi kako bi popravila svoj imidž, ali i unaprijedila rad javnih službi u interesu građana.

Realizacija ciljeva

*Republika Srpska      80%

*BiH                    75%

*FBiH                           71%

*Brčko distrikt 70%

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana