Рокови цуре, права радника на чекању

Ведрана Кулага
Рокови цуре, права радника на чекању

Бањалука - Социјални партнери у РС још нису постигли договор о измјенама и допунама Закона о раду, тако да нова рјешења, највјероватније, неће угледати свјетлост дана до краја овог мјесеца, иако је тај рок зацртан у плановима.

Закон о раду на снази је од јануара 2016, а у октобру прошле године одржане су јавне расправе о његовим одредбама да би биле идентификоване потешкоће и мањкавости које су утврђене приликом његове примјене. Званични преговори о измјени овог закона почели су у априлу ове године, а Министарство рада и борачко-инвалидске заштите РС је на састанку радне групе изнијело информацију у којој је наведено десет чланова закона које је неопходно мијењати.

Синдикалци се држе анализе коју су недавно урадили, а која је показала да је закон додатно умањио права радника, смањио примања и да није отворио простор за нова радна мјеста, али јесте за већи профит послодаваца, те уништио до тада солидно развијен социјални дијалог.

Генерална оцјена одредаба о плати и другим примањима радника је, сматрају у Савезу синдиката РС, да је њихов основни циљ био да радна снага појефтини, да послодавци буду стимулисани на запошљавање кроз смањивање трошкова радника на терет самих радника, а не на терет државе.

У синдикату истичу да желе да многе ствари ставе на мјесто, почевши од општег колективног уговора, којег нема ни након двије године примјене закона, иако би то значило и пробијање датих рокова.

- Преговори трају. До краја овог или почетком идућег мјесеца треба да буде одржан састанак радне група на којем би требало да имамо дефинисан почетни материјал. До сада смо разговарали о принципима, начину рада и дијеловима у којима би требало да буде коригован закон - казао је генерални секретар Савеза синдиката Горан Станковић.

Једна од окосница разговора су и детаљи о којима су се договорили са Владом РС, што је сажето у меморандуму потписаном крајем прошле године.

- Хоћемо да добијемо квалитетно рјешење с циљем побољшања радног законодавства у РС, свјесни да овај закон има бројне мањкавости, јер је донесен на брзину и без добре анализе. Не желимо да брзамо и направимо пропусте. Надам се да ћемо на јесен имати чврст приједлог тог акта - рекао је Станковић.

У Унији удружења послодаваца РС, која има примједбе на акт који је на снази, потврдили су да преговарају, али да још нема комплетног материјала на столу.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић каже да је на столу тешка материја која захтијева озбиљан и одговоран приступ. Радна група, каже, анализира одредбе за које сматра да би их требало поправити.

- Расправе су жестоке када се отвори системски закон. Морамо бити свјесни да послодавци имају свој став, а синдикат свој те да је Влада у тој причи као надзорни орган, у смислу да нећемо правити проблем у ономе што се договоре два социјална партнера - рекао је Савановић.

Текст измијењеног закона је, каже, обавеза за ову годину, али постоји и одредба која каже да мора постојати и консензус.

- То значи да су послодавци, синдикат и Влада јединствени када је ријеч о рјешењима која треба уграђивати у измјене закона, а како ће то ићи, видјећемо - закључио је Савановић.

Влада РС утврдила је почетком године рокове за спровођење мјера у привреди, образовању, здравству и другим областима. Те мјере су махом проистекле из меморандума које је Влада потписала са Савезом синдиката и Унијом удружења послодаваца.

Накнаде за незапослене

Разговори се воде и у вези са измјенама и допунама Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености.

- На добром смо путу да до краја јуна имамо приједлог тог закона гдје смо тражили и мислим да ће се то и остварити, да буде повећана висина накнаде за незапослене и вријеме трајања - рекао је Горан Станковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана