Rođendanski koncert RKUD “Pelagić”: U kolu već 91 godinu

Dejana Bratić
Rođendanski koncert RKUD “Pelagić”: U kolu već 91 godinu

Banjaluka - Članovi Radničkog kulturno-umjetničkog društva “Pelagić” priredili su pravi spektakl na rođendanskom koncertu, kojim su proslavili 91 godinu folklornog stvaralaštva i njegovanja narodne tradicije.

Zanimljivim koreografijama i energičnom igrom u nedjelju u Narodnom pozorištu Republike Srpske pokazali su kako se na najljepši način čuvaju običaji. Na sceni su se smjenjivale grupe folkloraša svih generacija, a šarenilo nošnji i bogatstvo repertoara ozarili su srca publike.

Pjesme i igre je bilo u izobilju, a posebno oduševljenje izazvali su najmlađi čuvari narodne baštine uzrasta od tri do šest godina. Prolamale su se pjesme “Igrale se delije” i “Ćiro sjedi s mirom”, a publika je uživala i u izvođenjima narodnog ansambla, te pjevačkih grupa, a nastup tamburaškog orkestra predstavljao je krunu večeri.

Predsjednica RKUD “Pelagić” Olivera Čudić kazala je da je veoma zadovoljna kako je protekla proslava 91. rođendana.

- Za ovaj koncert se pripremamo još od februara. Uporedo smo imali mnoštvo nastupa i koncerata, ali smo vrijedno radili i sve smo uspjeli - rekla je Čudićeva.

Članovi RKUD-a kažu da se trud isplatio te je odličan odziv publike podsticaj da budu još bolji.

- Osjećam se uzbuđeno i pomalo umorno. Publika je bila sjajna, nagrađeni smo dugim aplauzima, što mi je posebno drago. Bilo je zadovoljstvo vidjeti punu salu - rekao je član “Pelagića” Filip Beštić.

Jedan od onih koji su dugo iščekivali ovaj koncert je i Vukašin Ćirić, koji kaže da je ljubitelj ovakvih manifestacija.

- Koncert je bio odličan. U odnosu na prethodne, vidi se napredak i veća posjećenost. Puna sala je najbolji pokazatelj. Danas je teško privući publiku, ali oni su to zaista uspjeli i sve je bilo na zavidnom nivou - rekao je Ćirić.

Ovaj koncert ostaće upamćen i po tome jer je Upravni odbor RKUD “Pelagić” donio odluku da tamburaška sekcija bude preimenovana po imenu doajena tambure u gradu na Vrbasu u Tamburaški orkestar “Marko Popović”, što je publika pozdravila aplauzom.

Nastupi

Članove RKUD “Pelagić” ubrzo očekuje nastup u Lucernu.  

- Radujemo se odlasku u Lucern, gdje ćemo biti gosti sedam dana. Nakon toga, u decembru nas očekuje svečanost u školici “Vase Pelagića” povodom Nikoljdana - kazala je Olivera Čudić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana