Robne rezerve RS u stečaju

Marijana Miljić
Robne rezerve RS u stečaju

Banjaluka - Okružni privredni sud u Banjaluci donio je juče odluku o pokretanju stečaja nad javnim preduzećem Robne rezerve RS i za stečajnog upravnika imenovao Dostu Baraković iz Gradiške.

Prethodno je u ovom preduzeću pokrenut predstečajni postupak, a Barakovićeva, koja je bila i predstečajnih upravnik, predložila je poslije mjesec analize finansijskih knjiga Robnih rezervi RS da bude otvoren stečaj. Sud je nakon ročišta na kojem su utvrđivani uslovi za pokretanje stečaja juče prelomio i donio odluku o daljoj sudbini ovog javnog preduzeća.

Barakovićeva i ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković, čiji je resor nadležan za Robne rezerve, nisu odgovarali na telefonske pozive.

Barakovićeva je na posljednjem sudskom ročištu izjavila da Robne rezerve nemaju nikakvu mogućnosti da nastave sa radom, jer su im računi blokirani, zaposleni su već duže bez plata, a obaveze preduzeća veće su za 18 miliona od vrijednosti njegove imovine.

Robne rezerve već godinama posluju sa gubitkom, a taj minus u 2015. iznosio je 2,82 miliona, u prošloj godini 12,97 miliona, dok je još u prvoj polovini ove dostigao 268.000 maraka. Kratkoročne obaveze preduzeća polovinom maja iznosile su čak 34,15 miliona KM i one su već stigle na naplatu.

- Preduzeće nema mogućnost da nastavi sa radom. Obaveze prema dobavljačima ne izmiruje već duže od dva mjeseca, ne isplaćuje plate, niti uplaćuje porez i doprinose. Ukupne obaveze iznose 34,15 miliona KM i one su veće za devet miliona KM od vrijednosti kapitala, za 19 miliona od potraživanja, dok su za 18 miliona KM premašile vrijednost tekuće imovine. Preduzeće je prezaduženo i ne može nastaviti sa poslovanjem - kazala je Barakovićeva.

Sve nekretnine Robnih rezervi, izuzev u Modriči, su pod hipotekom u korist Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH zbog neplaćenog poreza. Protiv Robnih rezervi RS njihovi poslovni partneri vode i veliki broj sudskih sporova, koji su teški više miliona KM.

Direktor Robnih rezervi RS Mirko Marčeta podnio je 9. marta o prijedlog Okružnom privrednom sudu za pokretanje stečaja, za koji je prethodno saglasnost dala i Vlada RS.

Zakon

Vlada RS usvojila je prošle sedmice prijedlog zakona o interventnim nabavkama, čime će biti nadomještena uloga Robnih rezervi. Ovim zakonskim rješenjem, o kojem će danas raspravljati poslanici Narodne skupštine RS, definisano je da u budžetu Srpske svake godine bude obezbijeđen novac za djelovanje u kriznim situacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana