Робија тројици из одреда Зулфикар

Жељка Домазет
Робија тројици из одреда Зулфикар

Сарајево - Тројица бивших припадника Армије РБиХ осуђени су јуче у Суду БиХ на 37 година затвора због ратних злочина почињених у селу Трусина код Коњица.

Суђење које је трајало дуже од пет година окончано је изрицањем неправоснажне пресуде којом је Нихад Бојаџић, за којег је утврђено да је командовао нападом на Трусину, осуђен на 15 година затвора, Неџад Хоџић на 12, а Менсур Мемић на десет година. Они су били припадници јединице за посебне намјене "Зулфикар" која је дјеловала при Главном штабу Армије РБиХ. Бојаџићу, пензионисаном бригадиру Оружаних снага БиХ и Хоџићу су изречене мјере забране и одузети су им лични документи како не би могли побјећи из БиХ.

Тројица осуђених проглашени су кривим за учешће у убиству 22 особе хрватске националности. Злочин је почињен 16. априла 1993. године када су снаге Армије РБиХ упале у Трусину код Коњица. Тамо су затекли цивиле и припаднике ХВО-а који су се предали. Сви су стријељани, а куће у селу су опљачкане и спаљене.

Џевад Салчин и Сенад Хакаловић, који су такође били оптужени као дио групе, ослобођени су јер је судско вијеће оцијенило да Тужилаштво БиХ није успјело доказати њихову кривицу.

Судија Жељка Маренић је у образложењу пресуде казала да је ван сваке сумње утврђена одговорност Бојаџића, Мемића и Хоџића за кривична дјела убиства ратних заробљеника и цивилних жртава рата.

У Тужилаштву БиХ су истакли да су задовољни осуђујућим дијелом пресуде за један од најтежих ратних злочина који се догодио на подручју Коњица.

- У овом предмету смо предузели много напора и активности. Позвали смо око 90 свједока, уложили више од 300 доказних материјала у доказивању кривице оптужених - казали су у Тужилаштву БиХ.

Из Тужилаштва су најавили подношење жалбе на ослобађајући дио пресуде.

- Донијећемо одлуку о улагању жалбе на ослобађајућу пресуду и у циљу тражења већих казни за осуђене - додали су у Тужилаштву БиХ.

Улагање жалби најавили су и адвокати неких од осуђених за злочине. Бојаџићев адвокат Васвија Видовић казала је да ће се жалити због низа неправилности у судском процесу.

- Неправилности се, између осталих, односе на упетљаност извршне власти у сам процес и сакривање одређених докумената од стране Тужилаштва БиХ - казала је Видовићева.

Мемићев адвокат, којем је у току изрицања пресуде и позлило због чега је накратко прекинуто излагање судије, није био расположен за давање изјава новинарима.

Суђење команданту одреда "Зулфикар" Зулфикару Алишпаги, против којег је поступак раздвојен због његове болести, још није завршено. Суд БиХ је за злочине у Трусини раније изрекао двије правоснажне пресуде. Осуђени су бивши припадници одреда "Зулфикар" Армије РБиХ Един Џеко и Расема Хандановић, који су након рата емигрирали у САД, али су изручени на захтјев правосуђа БиХ. Џеко је осуђен на 13 година затвора, а Хандановићево је на основу споразума о признању кривице изречена затворска казна у трајању од пет и по година.

Мртво село

У Трусини је до 1992. године живјело четрдесетак породица хрватске националности, а послије покоља и прогона у априлу 1993. остале су тек спаљене куће. Нико од прогнаних Хрвата није се вратио на своја огњишта.

Процеси за злочине у Трусини

 

Посљедња пресуда

Нихад Бојаџић – 15

Неџад Хоџић – 12

Менсур Мемић – 10

 


Раније осуђени

Един Џеко - 13

Расема Хандановић – 5,5

 

У току суђење

Зулфикар Алишпаго

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана