Roba propada, donacije čekaju primjenu zakona

Vedrana Kulaga
Roba propada, donacije čekaju primjenu zakona

Banjaluka - Doniranje oduzete robe koja se nalazi u skladištima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na dugom je štapu i niko sa sigurnošću ne može reći da li će i kada ta ideja biti sprovedena u djelo, a jedna od glavnih prepreka je zakon koji postoji, ali nije počela njegov primjena.

Prijedlog odluke o postupanju sa oduzetom i ustupljenom robom posljednji put se našao pred članovima Upravnog odbora UIO u martu, ali nije dobio zeleno svjetlo poslije čega nije ponovo stavljan na dnevni red.

- Razlog za to je činjenica da se prilikom razmatranja ovog akta pozivalo na novi Zakon o carinskoj politici, koji je usvojen još 2015. godine, ali čija primjena još nije počela, jer se vezuje za postojanje kvalifikovanog elektronskog potpisa - kazao je načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević.

Primjena Zakona o carinskoj politici u BiH, kaže Kovačević, znači carinjenje u potpunosti bez papira, odnosno elektronskim putem. Da bi dokumenti u carinskim postupcima imali pravnu snagu moraju biti ovjereni kvalifikovanim digitalnim potpisom.

- Onog trenutka kada bude određeno sertifikovano tijelo za izdavanje kvalifikovanog digitalnog potpisa i kada svi učesnici u carinskim postupcima budu imali mogućnost kvalifikovanog digitalnog potpisa biće moguća primjena novog Zakona o carinskoj politici BiH. Time će biti stečeni i uslovi da Upravni odbor UIO ponovo razmotri odluku o postupanju s oduzetom i ustupljenom robom i da je usvoje. U prijedlogu ove odluke u potpunosti su definisani postupci sa oduzetom robom u smislu prodaje, uništenja i doniranja - kazao je Kovačević.

Kancelarija za nadzor i akreditaciju ovjerilaca, kao nadzorni organ pri Ministarstvu komunikacija i transporta BiH, počela je da radi u januaru. Savjet ministara BiH je u novembru 2016. godine dao zeleno svjetlo za njeno uspostavljanje u skladu sa Zakonom o elektronskom potpisu koji je usvojen deset godina ranije. Početkom rada ove kancelarije stvoreni su uslovi za primjenu elektronskog potpisa, ali ona još nije zaživjela.

Na lagerima UIO, prema podacima s kraja maja, nalazi se roba vrijedna 18,59 miliona maraka. Roba čija je vrijednost oko 5,5 miliona je privremeno oduzeta i još traju postupci pred sudovima pa do pravosnažnih presuda ne može biti prodata ili uništena.

Vrijednost pravosnažno oduzete roba iznosi 13,07 miliona i ona je nuđena na prodaju. Prošle godine je održano 18 javnih aukcija i jedna direktna prodaja lakokvarljive robe.

Veći dio robe, međutim, stoji dugo u skladištima i propada, a na to i nemogućnost njenog doniranja upozoravali su i revizori Kancelarije za reviziju institucija BiH i apelovali na institucije da riješe taj problem kako bi šteta bila smanjena. Revizori su istakli da od osnivanja UIO BiH nije sproveden nijedan postupak doniranja oduzete robe u potpunosti i da Uprava ne može sama da definiše i sprovede taj proces.

Plijen UIO (miliona KM)

18,59 - vrijednost robe u skladištima

13,07 - vrijednost pravosnažno oduzete robe

5,51 - vrijednost privremeno oduzete robe

0,30 - vrijednost prodate robe u 2017. godini

0,64 - vrijednost uništene robe u 2017. godini

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana