Роба пропада, донације чекају примјену закона

Ведрана Кулага
Роба пропада, донације чекају примјену закона

Бањалука - Донирање одузете робе која се налази у складиштима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ на дугом је штапу и нико са сигурношћу не може рећи да ли ће и када та идеја бити спроведена у дјело, а једна од главних препрека је закон који постоји, али није почела његов примјена.

Приједлог одлуке о поступању са одузетом и уступљеном робом посљедњи пут се нашао пред члановима Управног одбора УИО у марту, али није добио зелено свјетло послије чега није поново стављан на дневни ред.

- Разлог за то је чињеница да се приликом разматрања овог акта позивало на нови Закон о царинској политици, који је усвојен још 2015. године, али чија примјена још није почела, јер се везује за постојање квалификованог електронског потписа - казао је начелник Одјељења за комуникације УИО Ратко Ковачевић.

Примјена Закона о царинској политици у БиХ, каже Ковачевић, значи царињење у потпуности без папира, односно електронским путем. Да би документи у царинским поступцима имали правну снагу морају бити овјерени квалификованим дигиталним потписом.

- Оног тренутка када буде одређено сертификовано тијело за издавање квалификованог дигиталног потписа и када сви учесници у царинским поступцима буду имали могућност квалификованог дигиталног потписа биће могућа примјена новог Закона о царинској политици БиХ. Тиме ће бити стечени и услови да Управни одбор УИО поново размотри одлуку о поступању с одузетом и уступљеном робом и да је усвоје. У приједлогу ове одлуке у потпуности су дефинисани поступци са одузетом робом у смислу продаје, уништења и донирања - казао је Ковачевић.

Канцеларија за надзор и акредитацију овјерилаца, као надзорни орган при Министарству комуникација и транспорта БиХ, почела је да ради у јануару. Савјет министара БиХ је у новембру 2016. године дао зелено свјетло за њено успостављање у складу са Законом о електронском потпису који је усвојен десет година раније. Почетком рада ове канцеларије створени су услови за примјену електронског потписа, али она још није заживјела.

На лагерима УИО, према подацима с краја маја, налази се роба вриједна 18,59 милиона марака. Роба чија је вриједност око 5,5 милиона је привремено одузета и још трају поступци пред судовима па до правоснажних пресуда не може бити продата или уништена.

Вриједност правоснажно одузете роба износи 13,07 милиона и она је нуђена на продају. Прошле године је одржано 18 јавних аукција и једна директна продаја лакокварљиве робе.

Већи дио робе, међутим, стоји дуго у складиштима и пропада, а на то и немогућност њеног донирања упозоравали су и ревизори Канцеларије за ревизију институција БиХ и апеловали на институције да ријеше тај проблем како би штета била смањена. Ревизори су истакли да од оснивања УИО БиХ није спроведен ниједан поступак донирања одузете робе у потпуности и да Управа не може сама да дефинише и спроведе тај процес.

Плијен УИО (милиона КМ)

18,59 - вриједност робе у складиштима

13,07 - вриједност правоснажно одузете робе

5,51 - вриједност привремено одузете робе

0,30 - вриједност продате робе у 2017. години

0,64 - вриједност уништене робе у 2017. години

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана