Riješeno 64.000 najstarijih predmeta

Svjetlana Šurlan
Riješeno 64.000 najstarijih predmeta

Sarajevo - Sudovi u BiH riješili su u prvih devet mjeseci ove godine 64.000 najstarijih predmeta, što je 63 odsto godišnjeg plana za rješavanje ove vrste predmeta.

Prema planu za rješavanje starih predmeta, sudovi su predvidjeli da ove godine riješe oko 102.000 najstarijih slučajeva. Što se tiče prvostepenih sudova, najefikasniji u ispunjavanju plana za rješavanje starih predmeta u RS bili su osnovni sudovi u Trebinju i Banjaluci, dok su u FBiH najviše starih predmeta iz plana riješili Opštinski sud u Širokom Brijegu i Visokom. Najmanje starih predmeta iz plana riješili su Osnovni sud u Gradišci i Opštinski sud u Travniku.

Po pitanju drugostepenih sudova u BiH, stoodstotnu normu ispunili su Kantonalni sudovi u Livnu, Zenici i Širokom Brijegu, dok je 97 odsto plana ispunio Vrhovni sud Srpske. Plan se najsporije rješavao u Vrhovnom sudu FBiH.

U VSTS-u su rekli da je ostvaren 20 odsto veći procenat realizacije plana, odnosno da je riješeno 13.000 najstarijih predmeta više u odnosu na 2013. godinu. Dodali su da je glavni cilj rješavanje svih predmeta koji se ne završe u roku od jedne godine od dana podnošenja inicijalnog akta u sudu.

Zahvaljujući ovoj aktivnosti, čija implementacija je započela 2010. godine u okviru Projekta podrške pravosuđu finansiranom iz sredstava Evropske unije, a nastavljena u okviru Projekta unapređenja efikasnosti pravosuđa koji finansiraju Kraljevina Norveška i Švedska, doći će do smanjenja broja neriješenih starih predmeta.

- To će znatno doprinijeti povećanju efikasnosti sudova, a samim tim i pravosuđa u cjelini - istakli su u VSTS-u.

Od 2010. godine do danas sudovi svake godine riješe više od 70.000 najstarijih predmeta. U sudovima širom BiH ima više od dva miliona neriješenih predmeta, a među njima oko 400 predmeta koji su stariji od 20 godina.

Najviše neriješenih predmeta su komunalni predmeti, koji se gomilaju zbog nemogućnosti plaćanja, a kada se oni izdvoje, u BiH ima oko 540.000 neriješenih redovnih predmeta. Od toga su oko 63 odsto stari predmeti, odnosno oni stariji od godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana