Ričard Blek, američki senator i stručnjak za terorizam, za Glas Srpske: Islamisti u BiH grade crni koridor ka Evropi

Goran Maunaga
Ričard Blek, američki senator i stručnjak za terorizam, za Glas Srpske: Islamisti u BiH grade crni koridor ka Evropi

U BiH postoji značajna grupa simpatizera Islamske države, a mnogi Bošnjaci putuju u Siriju i Irak da im se pridruže, izvode terorističke akcije unutar BiH ili pomažu u kreiranju "crnog koridora" kojim bi Islamska država ušla u Evropu.

Rekao je to u intervjuu "Glasu Srpske" američki senator i stručnjak za terorizam Ričard Blek, koji je uznemirio evropsku javnost tvrdeći da će Islamska država stići u Evropu ukoliko osvoje sirijsku prestonicu Damask.

* GLAS: Kolika je opasnost od toga da pripadnici Islamske države stignu u Evropu?

BLEK: Sirija je glavni bedem protiv širenja Islamske države, koja nastoji da osvoji čitav Bliski istok i svijet. Ako Sirija padne, njome će zavladati nasilni saveznici "Al-Kaide" Islamska država, "Al-Nusra" ili "Ahrar al-Šam". Sirijsko naoružanje palo bi u ruke džihadista i postali bi još jači. Prvi put u modernoj istoriji "Al-Kaida" bi vladala jednom državom. Ona će postati jedna od najvećih vojnih sila na zemlji. U roku od nekoliko mjeseci Jordan i Liban pašće u njihove ruke. Uz takva dešavanja Turska, pod predsjednikom Erdoganom, postaće izrazito radikalna. Zauzimanje Sirije bi moglo dovesti do kolapsa zapadne civilizacije. Pad Sirije ponukao bi Islamsku državu da započne istorijsko kretanje prema Evropi koja je puna njihovih simpatizera.

* GLAS: Ako bi taj scenario bio ostvaren, šta se može očekivati u BiH koja je na globalnom nivou prepoznata kao jedna od terorističkih baza u kojoj postoje vehabijski centri poput Gornje Maoče za koju se govori da je najveći regrutni centar džihadista Islamske države?

BLEK: U BiH postoji značajna grupa simpatizera Islamske države. Mnogi Bošnjaci putuju u Siriju i Irak da se pridruže Islamskoj državi, izvode terorističke akcije unutar BiH ili pomažu u kreiranju "crnog koridora" kojim bi Islamska država ušla u Evropu. Islamistički terorizam dugogodišnji je izazov za BiH i Srbiju. Uguravanje Albanije u Kosovo proširilo je oblast pod njihovom kontrolom. To je potpomognuto iskorjenjivanjem hrišćana iz tradicionalnih hrišćanskih enklava. Zapadnjačke greške i zabune ojačale su teroriste u toj regiji i to je oslabilo odbranu Evrope od islamističkog nasilja.

* GLAS: Kako komentarišete ocjene da Gornja Maoča, iako godinama funkcioniše mimo ustavnog poretka BiH, nije rasformirana, jer to nije dozvolio Zapad?

BLEK: Kreatori zapadne politike konstantno su potcjenjivali uticaj džihadske ideologije. Izgleda da oni vjeruju da se favorizovanjem islamskih ekstremista u političkim raspravama i karakterisanjem islama kao "tolerantnog" razoružava džihad. To je razlog zašto oni žele da naoružavaju "umjerene" teroriste, koji se pridružuju snagama kao što su Islamska država i "Al-Nusra". Pokojni predsjedavajući Komiteta za inostrane poslove Predstavničkog doma demokrata Tom Lantos rekao je da džihadisti treba da uzmu u obzir da SAD pomažu u stvaranju dvije muslimanske države, BiH i Kosova, u srcu Evrope. Ali džihadisti ne vide to kao svoj ultimativni cilj. Njihova krvožednost nema granica, tako da je politika kreiranja islamskih država u Evropi bila katastrofalno kratkovida politika. ...

 

Kompletan intervju pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana