Ричард Блек, амерички сенатор и стручњак за тероризам, за Глас Српске: Исламисти у БиХ граде црни коридор ка Европи

Горан Маунага
Ричард Блек, амерички сенатор и стручњак за тероризам, за Глас Српске: Исламисти у БиХ граде црни коридор ка Европи

У БиХ постоји значајна група симпатизера Исламске државе, а многи Бошњаци путују у Сирију и Ирак да им се придруже, изводе терористичке акције унутар БиХ или помажу у креирању "црног коридора" којим би Исламска држава ушла у Европу.

Рекао је то у интервјуу "Гласу Српске" амерички сенатор и стручњак за тероризам Ричард Блек, који је узнемирио европску јавност тврдећи да ће Исламска држава стићи у Европу уколико освоје сиријску престоницу Дамаск.

* ГЛАС: Колика је опасност од тога да припадници Исламске државе стигну у Европу?

БЛЕК: Сирија је главни бедем против ширења Исламске државе, која настоји да освоји читав Блиски исток и свијет. Ако Сирија падне, њоме ће завладати насилни савезници "Ал-Каиде" Исламска држава, "Ал-Нусра" или "Ахрар ал-Шам". Сиријско наоружање пало би у руке џихадиста и постали би још јачи. Први пут у модерној историји "Ал-Каида" би владала једном државом. Она ће постати једна од највећих војних сила на земљи. У року од неколико мјесеци Јордан и Либан пашће у њихове руке. Уз таква дешавања Турска, под предсједником Ердоганом, постаће изразито радикална. Заузимање Сирије би могло довести до колапса западне цивилизације. Пад Сирије понукао би Исламску државу да започне историјско кретање према Европи која је пуна њихових симпатизера.

* ГЛАС: Ако би тај сценарио био остварен, шта се може очекивати у БиХ која је на глобалном нивоу препозната као једна од терористичких база у којој постоје вехабијски центри попут Горње Маоче за коју се говори да је највећи регрутни центар џихадиста Исламске државе?

БЛЕК: У БиХ постоји значајна група симпатизера Исламске државе. Многи Бошњаци путују у Сирију и Ирак да се придруже Исламској држави, изводе терористичке акције унутар БиХ или помажу у креирању "црног коридора" којим би Исламска држава ушла у Европу. Исламистички тероризам дугогодишњи је изазов за БиХ и Србију. Угуравање Албаније у Косово проширило је област под њиховом контролом. То је потпомогнуто искорјењивањем хришћана из традиционалних хришћанских енклава. Западњачке грешке и забуне ојачале су терористе у тој регији и то је ослабило одбрану Европе од исламистичког насиља.

* ГЛАС: Како коментаришете оцјене да Горња Маоча, иако годинама функционише мимо уставног поретка БиХ, није расформирана, јер то није дозволио Запад?

БЛЕК: Креатори западне политике константно су потцјењивали утицај џихадске идеологије. Изгледа да они вјерују да се фаворизовањем исламских екстремиста у политичким расправама и карактерисањем ислама као "толерантног" разоружава џихад. То је разлог зашто они желе да наоружавају "умјерене" терористе, који се придружују снагама као што су Исламска држава и "Ал-Нусра". Покојни предсједавајући Комитета за иностране послове Представничког дома демократа Том Лантос рекао је да џихадисти треба да узму у обзир да САД помажу у стварању двије муслиманске државе, БиХ и Косова, у срцу Европе. Али џихадисти не виде то као свој ултимативни циљ. Њихова крвожедност нема граница, тако да је политика креирања исламских држава у Европи била катастрофално кратковида политика. ...

 

Комплетан интервју прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана