Rezovi u javnom sektoru od 2019.

Marijana Miljić
Rezovi u javnom sektoru od 2019.

Banjaluka - Podsticaj zapošljavanju u privredi uz istovremeno smanjivanje glomaznog javnog sektora i izdataka za plate zaposlenih u njemu glavni su potezi za kojima će vlasti u BiH posegnuti početkom iduće godine.

Ta opredjeljenja navedena su u dopunskom pismu namjere koje su potpisale vlasti u BiH i uputile na adresu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

RS se obavezala na nastavak pregovora sa socijalnim partnerima u vezi sa zaključenjem opšteg kolektivnog ugovora i stvaranje efikasnije inspekcije zadužene za tržište rada.

- Vlade entiteta su već pokrenule programe podrške zapošljavanju, koje će dijelom finansirati i Svjetska banka kreditom od 100 miliona KM. Na taj način doći će do otvaranja novih radnih mjesta. RS će ubrzati rješavanje privrednih i radnih sporova - navedeno je u pismu.

Jedna od najvećih boljki u BiH je javni sektor koji ima prekomjeran broj zaposlenih, a vlade entiteta i Savjet ministara BiH obećali su da će biti rezova od početka iduće godine. Kao priprema za to već je počeo rad u saradnji sa Svjetskom bankom na uspostavljanju registra zaposlenih u javnom sektoru.

- Vlade RS i FBiH su Svjetskoj banci već dostavile anonimne informacije o pojedincima sa platnih spiskova. Taj posao trebalo bi da bude završen do kraja marta. Registri će poslužiti za izradu strateških planova za ograničenje plata i smanjenje ukupnog broja zaposlenih do kraja godine. Tako bi od početka 2019. bili stvoreni uslovi za smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru - navedeno je u pismu MMF-u.

Vlada RS je obećala i da će do kraja godine usvojiti plan za uspostavljanje finansijske održivosti zdravstvenih ustanova. Domovi zdravlja u RS moraće do kraja septembra da skroje planove na osnovu kojih bi trebalo da bude zaustavljeno akumuliranje obaveza.

Izvršni odbor MMF-a će na sjednici, koja je zakazana za sutra, razmatrati prvi pregled proširenog aranžmana sa BiH. Premijerka RS Željka Cvijanović razgovarala je juče tim povodom u Vašingtonu sa šefom misije MMF-a za BiH Nadimom Ilahijem, a na sastanku su ukazali na neophodnost očuvanja aranžmana s obzirom na njegovu povezanost sa reformskom agendom i izazove koje nosi izborna godina.

Cvijanovićeva je iskazala spremnost za nastavak ispunjavanja uslova definisanih pismom namjere i izrazila očekivanje da će se na isti način ponašati ostali nivoi vlasti u BiH.

- Može se očekivati da će BiH nakon zasjedanja Izvršnog odbora MMF-a biti isplaćena tranša od 145 miliona KM, od čega 50 miliona ide za RS - saopšteno je iz Vlade RS.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da će u ovom mjesecu biti odobrena naredna tranša kredita. Osvrnuvši se na dopunsko pismo namjere, Zvizdić je istakao da su u njemu razrađeni rokovi za obaveze koje treba da ispuni BiH.

Aranžman vrijedan 1,07 milijardi KM, koji je zaključen u septembru 2016, bio je blokiran jer BiH nije bila ispunila uslove iz pisma namjere. Najveća prepreka bilo je neusvajanje seta zakona o akcizama. Kada je ona uklonjena, preostalo je da bude obavljena analize rada dva telekoma u FBiH.

Nema prenosa nadležnosti

Dopunskim pismom MMF-u je kao jedna od ključnih reformi u finansijskom sektoru definisana priprema memoranduma o razumijevanju o finansijskoj stabilnosti pod pokroviteljstvom Stalnog odbora za finansijsku stabilnost.

- Ovaj odbor usvojio je akcioni plan i formirao radnu grupu za izradu nacrta teksta koji uključuje unapređenu razmjenu informacija i saradnju na polju supervizije, spremnosti za krizu i upravljanje krizom, te nadzora nad sistemskim rizikom. Centralna banka, Agencija za osiguranje depozita BiH i agencije za bankarstvo RS i FBiH potpisaće taj dokument do juna - navedeno je u pismu.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija ističe da je Stalni odbor za finansijsku stabilnost uspostavljen 2009. i da nema riječi ni o kakvom prenosu nadležnosti.

- Ne postoji mogućnost da će taj odbor ili Centralna banka imati nadležnost u superviziji banaka - rekao je Tegeltija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana