Резови у јавном сектору од 2019.

Маријана Миљић
Резови у јавном сектору од 2019.

Бањалука - Подстицај запошљавању у привреди уз истовремено смањивање гломазног јавног сектора и издатака за плате запослених у њему главни су потези за којима ће власти у БиХ посегнути почетком идуће године.

Та опредјељења наведена су у допунском писму намјере које су потписале власти у БиХ и упутиле на адресу Међународног монетарног фонда (ММФ).

РС се обавезала на наставак преговора са социјалним партнерима у вези са закључењем општег колективног уговора и стварање ефикасније инспекције задужене за тржиште рада.

- Владе ентитета су већ покренуле програме подршке запошљавању, које ће дијелом финансирати и Свјетска банка кредитом од 100 милиона КМ. На тај начин доћи ће до отварања нових радних мјеста. РС ће убрзати рјешавање привредних и радних спорова - наведено је у писму.

Једна од највећих бољки у БиХ је јавни сектор који има прекомјеран број запослених, а владе ентитета и Савјет министара БиХ обећали су да ће бити резова од почетка идуће године. Као припрема за то већ је почео рад у сарадњи са Свјетском банком на успостављању регистра запослених у јавном сектору.

- Владе РС и ФБиХ су Свјетској банци већ доставиле анонимне информације о појединцима са платних спискова. Тај посао требало би да буде завршен до краја марта. Регистри ће послужити за израду стратешких планова за ограничење плата и смањење укупног броја запослених до краја године. Тако би од почетка 2019. били створени услови за смањење броја запослених у јавном сектору - наведено је у писму ММФ-у.

Влада РС је обећала и да ће до краја године усвојити план за успостављање финансијске одрживости здравствених установа. Домови здравља у РС мораће до краја септембра да скроје планове на основу којих би требало да буде заустављено акумулирање обавеза.

Извршни одбор ММФ-а ће на сједници, која је заказана за сутра, разматрати први преглед проширеног аранжмана са БиХ. Премијерка РС Жељка Цвијановић разговарала је јуче тим поводом у Вашингтону са шефом мисије ММФ-а за БиХ Надимом Илахијем, а на састанку су указали на неопходност очувања аранжмана с обзиром на његову повезаност са реформском агендом и изазове које носи изборна година.

Цвијановићева је исказала спремност за наставак испуњавања услова дефинисаних писмом намјере и изразила очекивање да ће се на исти начин понашати остали нивои власти у БиХ.

- Може се очекивати да ће БиХ након засједања Извршног одбора ММФ-а бити исплаћена транша од 145 милиона КМ, од чега 50 милиона иде за РС - саопштено је из Владе РС.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић изјавио је да ће у овом мјесецу бити одобрена наредна транша кредита. Осврнувши се на допунско писмо намјере, Звиздић је истакао да су у њему разрађени рокови за обавезе које треба да испуни БиХ.

Аранжман вриједан 1,07 милијарди КМ, који је закључен у септембру 2016, био је блокиран јер БиХ није била испунила услове из писма намјере. Највећа препрека било је неусвајање сета закона о акцизама. Када је она уклоњена, преостало је да буде обављена анализе рада два телекома у ФБиХ.

Нема преноса надлежности

Допунским писмом ММФ-у је као једна од кључних реформи у финансијском сектору дефинисана припрема меморандума о разумијевању о финансијској стабилности под покровитељством Сталног одбора за финансијску стабилност.

- Овај одбор усвојио је акциони план и формирао радну групу за израду нацрта текста који укључује унапређену размјену информација и сарадњу на пољу супервизије, спремности за кризу и управљање кризом, те надзора над системским ризиком. Централна банка, Агенција за осигурање депозита БиХ и агенције за банкарство РС и ФБиХ потписаће тај документ до јуна - наведено је у писму.

Министар финансија РС Зоран Тегелтија истиче да је Стални одбор за финансијску стабилност успостављен 2009. и да нема ријечи ни о каквом преносу надлежности.

- Не постоји могућност да ће тај одбор или Централна банка имати надлежност у супервизији банака - рекао је Тегелтија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана