Резолуција о положају Срба у Сребреници

Срна
Резолуција о положају Срба у Сребреници

Бањалука - Скупштина Удружења Српско-руски мост усвојила је Резолуцију о положају српског народа у Сребреници у којој се упозорава да су Срби маргинализовани и дискриминисани од локалне бошњачке власти у толикој мјери да се покушава створити слика да та општина није у Српској него у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

У Резолуцији, која је упућена највишим представницима власти и политичких странака Републике Српске, као и амбасадама Њемачке, Велике Британије и Русије у БиХ истиче се да се за посљедњих 15 година, од када Бошњаци имају локалну власт, из Сребренице због осјећаја угожености и дискриминације иселило 10.000 Срба, а 1992. и 1993. године муслиманске снаге су разориле и спалиле 56 српских села, од Скелана до Милића.
Срби у Сребреници посебно су запостављени у процесу обнове стамбених објеката јер је посљедњих 12 година обновљено мање од 10 одсто српских, а више од 50 одсто бошњачких кућа, наводи се у тексту.
 
У документу се истиче да је дискриминација српског становништва врло присутна у обнови инфраструктуре, јер скоро сва бошњачка села имају асфалтиран пут и струју за разлику од српских.
 
У Резолуцији се најоштрије осуђује понашање Велике Британије која је Савјету безбједности УН предложила резолуцију о Сребреници.
 
"Забрињавајућа је чињеница да се Велика Британија директно сврстава уз један народ у БиХ, те је тим чином запријетила да се наруши постигнути крхки мир, и отворено нарушила Дејтонски мировни споразум. Зар је њихова политика нестабилност Балкана и Европе? Зашто се не упусте у рјешавање тероризма и терористичких база у ФБиХ, што је опасност за цијели цивилизовани свијет?", пита Удружење Српско-руски мост.
 
Удружење Српско-руски мост у Резолицији пита да ли Велика Британија мисли да ће се кроз нападе на српски народ, заборавити NATO бомбардовање незаштићених цивила, гдје је и она учествовала, да ће се заборавити привремено одузимање Косова и Метохије, да ће се заборавити српски егзодус из Хрватске, да ће се заборавити Педи Ешдаун и остали проблеми, који су нанесени српском народу.
 
"Зашто Велика Британија не осуди ратне злочинце, попут Насера Орлића, Атифа Дудаковића, Шемсудина Мехмедовића и безброј других?", питају из Удружења.
 
Удружење Српско-руски мост констатује да се кроз сталне нападе Велике Британије и још појединих држава на српски народ у Сребреници, даје за право српском народу да проналази алтернативне путеве свог будућег развоја.
 
У Резолуцији се све међународне организације и институције позивају да подрже Републику Српску да се избори за право самосталног пута у оквиру међународних интеграција.
 
Иако је феномен расељавања због економских разлога присутан у различитој мјери у скоро свим срединама слабије развијених општина, гдје избјегло, као и домицијелно становништво напушта домове и сели у веће градске центре, како би у њима лакше нашло егзистенцијалну сигурност породице, у Сребреници је овај феномен посебно изражен, наводи се у тексту.
 
Ово удружење констатује да за расељавање Сребренице није одговорна само лоша економска ситуација, него, прије свега, катастрофална политичка ситуација у којој је српско становништво маргинализовано, створена атмосфера несигурности и утисак да овај град припада сасвим другом ентитету, него ономе у коме се територијално налази.
 
"Комплетно српско становништво у Сребреници дубоко је увјерено у сљедеће: уколико републичке институције хитно не промијене политику према овом граду, и не почну да улажу много више енергије у њега, него што је то било посљедњих неколико година. Уколико се локални политички елементи српског националног корпуса чврсто не инкорпорирају у јединствену конструктивну националну снагу, постоји бојазан да ће се интезивирати тихи егзодус Срба из Сребренице, чиме ће бити угашена и посљедња нада за спасење овог града, која још тиња", поручује се у Резолуцији.
 
Удружење Српско-руски мост апеловало је на актуелну власт у Србији да се енергично укључи у рјешавање проблема у Сребреници и овој регији, јер поред моралне обавезе, то их обавезују и специјалне везе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана