Revizori bez šefova, ključ drže poslanici

Vedrana Kulaga
Revizori bez šefova, ključ drže poslanici

Banjaluka - Glavna služba za reviziju javnog sektora RS od danas je bez prva dva čovjeka jer je stupila na snagu odluka o razrješenju glavnog revizora Duška Šnjegote i njegovog zamjenika Darka Pejića, a s obzirom na to da još nije ni raspisan konkurs za njihove nasljednike, neizvjesno je ko će predstavljati tu službu.

Šnjegota i Pejić stavili su krajem avgusta svoje mandate na raspolaganje Narodnoj skupštini RS nakon kritika na njihov račun kada su objelodanili da je revizijom utvrđeno da je deficit budžeta RS za prošlu godinu 170 miliona KM. Nalaz revizije pobili su Ministarstvo finansija RS i Međunarodni monetarni fond čija je računica pokazala da je budžet u minusu bio od 35 do 40 miliona KM. Poslanici su polovinom septembra prihvatili ostavku Šnjegote i Pejića, a ta odluka objavljena je u "Službenom glasniku RS" 4. oktobra kada je počeo da teče rok od osam dana do njenog stupanja na snagu, tako da od danas oni ne mogu da budu u prostorijama Glavne službe za reviziju javnog sektora.

Novonastalu situaciju, imajući u vidu da nije raspisan konkurs za izbor njihovih nasljednika, dodatno komplikuje činjenica da je prijedlogom dnevnog reda sjednice Narodne skupštine, zakazane za utorak, predviđeno razmatranje dvije tačke koje se odnose na revizore. Radi se o revizorskim izvještajima o finansijskoj reviziji konsolidovanog godišnjeg izvještaja za korisnike budžeta za 2016. i godišnjem revizorskom izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS za 2017. godinu. Ti izvještaji već su bili u parlamentarnoj proceduri, ali ih je pred posljednju sjednicu polovinom septembra sa dnevnog reda skinuo skupštinski Odbor za finansije.

Šnjegota je juče kazao da ne zna ko će u parlamentu obrazložiti te tačke dnevnog reda jer on od danas neće biti na poziciji glavnog revizora.

- Nisam imao mogućnost da prenesem ovlašćenja na drugu osobu iz Glavne službe za reviziju javnog sektora jer bi to bilo nezakonito. Propuštene su procedure koje propisuje zakon. Sačinjen je zapisnik sa podacima o novcu, obavezama i drugim relevantnim stvarima u Glavnoj službi za reviziju javnog sektora, ali nema druge strane da joj to predamo. To, međutim, nije u našoj nadležnosti. Pečat i ostalo ostaju u sefu i ne mogu nikome lično biti predati - rekao je Šnjegota koji se vraća obavezama na fakultetu.

Kako će saga u vezi sa revizorskim izvještajima biti okončana, u skupštinskom Odboru za reviziju za sada ne znaju. Stvari bi trebalo da budu jasnije u ponedjeljak, za kada je zakazana sjednica tog odbora. Predsjednik Odbora za reviziju Zoran Pologoš iz PDP-a izjavio je da na sjednici odbora ne očekuje nikoga iz Glavne službe za reviziju javnog sektora i da je pitanje da li će izvještaji i dobiti podršku jer postoji opcija da odbor odluči da ne idu na dnevni red sjednice parlamenta.

- Ako se nađu na dnevnom redu parlamenta, neizvjesno je ko će biti izvjestilac i da li mogu biti razmatrani bez njega. Situacija je komplikovana, a Glavna služba za reviziju javnog sektora praktično prestaje sa radom, jer nije imenovan vršilac dužnosti glavnog revizora i to bi moglo potrajati mjesecima - rekao je Pologoš.

Njegov zamjenik Marko Vidaković iz SNSD-a rekao je da će sve razmotriti i izrazio nadu da predsjednik odbora neće otkazati sjednicu kao prošli put.

Postoje indicije da bi parlament RS već na sjednici u utorak na prijedlog predsjednika Narodne skupštine ili Komisije za izbor i imenovanje mogao da predloži formiranje posebne komisije za izbor glavnog revizora i njegovog zamjenika.

- Ako bi taj prijedlog imali u utorak, sve bi moglo biti najduže za mjesec završeno - kaže predsjednik skupštinske Komisije za izbor i imenovanje Radovan Vuković.

Šnjegota i Pejić su izabrani početkom novembra 2012. godine. Mandat glavnog revizora traje sedam godina, a iz SNSD-a su najavili da će pokrenuti inicijativu za izmjene zakona kojim bi bio skraćen na pet godina.

Procedura za imenovanje

Komisija za izbor glavnog revizora i njegovog zamjenika mora da ima najmanje pet članova, od kojih su dva iz opozicije. Njen zadatak je da raspiše konkurs za izbor glavnog revizora i zamjenika, obavi intervjue sa kandidatima i predloži rang-listu predsjedniku RS. Glavnog revizora i njegovog zamjenika imenuje Narodna skupština na prijedlog predsjednika RS.

Ključni događaji

* 31. avgust - Duško Šnjegota i Darko Pejić stavili mandate na raspolaganje

* 13. septembar - Narodna skupština  prihvatila ostavke

* 4. oktobar - Odluke o razrješenju objavljene u "Službenom glasniku"

* 12. oktobar - Odluke o razrješenju stupaju na snagu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana