Ревизори без шефова, кључ држе посланици

Ведрана Кулага
Ревизори без шефова, кључ држе посланици

Бањалука - Главна служба за ревизију јавног сектора РС од данас је без прва два човјека јер је ступила на снагу одлука о разрјешењу главног ревизора Душка Шњеготе и његовог замјеника Дарка Пејића, а с обзиром на то да још није ни расписан конкурс за њихове насљеднике, неизвјесно је ко ће представљати ту службу.

Шњегота и Пејић ставили су крајем августа своје мандате на располагање Народној скупштини РС након критика на њихов рачун када су објелоданили да је ревизијом утврђено да је дефицит буџета РС за прошлу годину 170 милиона КМ. Налаз ревизије побили су Министарство финансија РС и Међународни монетарни фонд чија је рачуница показала да је буџет у минусу био од 35 до 40 милиона КМ. Посланици су половином септембра прихватили оставку Шњеготе и Пејића, а та одлука објављена је у "Службеном гласнику РС" 4. октобра када је почео да тече рок од осам дана до њеног ступања на снагу, тако да од данас они не могу да буду у просторијама Главне службе за ревизију јавног сектора.

Новонасталу ситуацију, имајући у виду да није расписан конкурс за избор њихових насљедника, додатно компликује чињеница да је приједлогом дневног реда сједнице Народне скупштине, заказане за уторак, предвиђено разматрање двије тачке које се односе на ревизоре. Ради се о ревизорским извјештајима о финансијској ревизији консолидованог годишњег извјештаја за кориснике буџета за 2016. и годишњем ревизорском извјештају Главне службе за ревизију јавног сектора РС за 2017. годину. Ти извјештаји већ су били у парламентарној процедури, али их је пред посљедњу сједницу половином септембра са дневног реда скинуо скупштински Одбор за финансије.

Шњегота је јуче казао да не зна ко ће у парламенту образложити те тачке дневног реда јер он од данас неће бити на позицији главног ревизора.

- Нисам имао могућност да пренесем овлашћења на другу особу из Главне службе за ревизију јавног сектора јер би то било незаконито. Пропуштене су процедуре које прописује закон. Сачињен је записник са подацима о новцу, обавезама и другим релевантним стварима у Главној служби за ревизију јавног сектора, али нема друге стране да јој то предамо. То, међутим, није у нашој надлежности. Печат и остало остају у сефу и не могу никоме лично бити предати - рекао је Шњегота који се враћа обавезама на факултету.

Како ће сага у вези са ревизорским извјештајима бити окончана, у скупштинском Одбору за ревизију за сада не знају. Ствари би требало да буду јасније у понедјељак, за када је заказана сједница тог одбора. Предсједник Одбора за ревизију Зоран Пологош из ПДП-а изјавио је да на сједници одбора не очекује никога из Главне службе за ревизију јавног сектора и да је питање да ли ће извјештаји и добити подршку јер постоји опција да одбор одлучи да не иду на дневни ред сједнице парламента.

- Ако се нађу на дневном реду парламента, неизвјесно је ко ће бити извјестилац и да ли могу бити разматрани без њега. Ситуација је компликована, а Главна служба за ревизију јавног сектора практично престаје са радом, јер није именован вршилац дужности главног ревизора и то би могло потрајати мјесецима - рекао је Пологош.

Његов замјеник Марко Видаковић из СНСД-а рекао је да ће све размотрити и изразио наду да предсједник одбора неће отказати сједницу као прошли пут.

Постоје индиције да би парламент РС већ на сједници у уторак на приједлог предсједника Народне скупштине или Комисије за избор и именовање могао да предложи формирање посебне комисије за избор главног ревизора и његовог замјеника.

- Ако би тај приједлог имали у уторак, све би могло бити најдуже за мјесец завршено - каже предсједник скупштинске Комисије за избор и именовање Радован Вуковић.

Шњегота и Пејић су изабрани почетком новембра 2012. године. Мандат главног ревизора траје седам година, а из СНСД-а су најавили да ће покренути иницијативу за измјене закона којим би био скраћен на пет година.

Процедура за именовање

Комисија за избор главног ревизора и његовог замјеника мора да има најмање пет чланова, од којих су два из опозиције. Њен задатак је да распише конкурс за избор главног ревизора и замјеника, обави интервјуе са кандидатима и предложи ранг-листу предсједнику РС. Главног ревизора и његовог замјеника именује Народна скупштина на приједлог предсједника РС.

Кључни догађаји

* 31. август - Душко Шњегота и Дарко Пејић ставили мандате на располагање

* 13. септембар - Народна скупштина  прихватила оставке

* 4. октобар - Одлуке о разрјешењу објављене у "Службеном гласнику"

* 12. октобар - Одлуке о разрјешењу ступају на снагу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана