Ревизија пресуде љуља СДС и Савез за промјене

В. Кулага, Ж. Домазет
Ревизија пресуде љуља СДС и Савез за промјене

Сарајево - Захтјев за ревизију пресуде донесене на основу тужбе БиХ против Србије за геноцид изазвао је подјеле у Савезу за промјене и унутар СДС-а јер страначки функционери не могу да се усагласе о томе како да реагују на одлуку иза које стоји члан Предсједништва БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић.

Лидери чланица Савеза за промјене и функционери из тог блока у институцијама БиХ састали су се уочи подношења захтјева за ревизију када је постало извјесно да ће то учинити бивши агент Бих пред Међународним судом правде у Хагу. Иако су у јавност изнесени заједнички ставови, "Глас Српске" сазнаје, да је на састанку било жучне расправе о томе какав став Савез за промјене треба да заузме, а сукоби нису изглађени ни неколико дана касније.

Саговорник "Гласа Српске" из Савеза за промјене каже да је све кулминирало када се министар спољне трговине и економских односа БиХ и високи функционер СДС-а Мирко Шаровић заложио да на подношење захтјева реагују правним средствима, а да институције БиХ наставе да раде свој посао.

- Када се чинило да ће то бити прихваћено са столице је скочио посланик НДП-а у Парламенту БиХ Момчило Новаковић рекавши да га елиминишу из те приче, јер му не пада на памет да штити Изетбеговића и људе око њега. Подршку је добио и од предсједника НДП-а Драгана Чавића, а потом и од доскорашњег лидера СДС-а и замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Младена Босића - рекао је наш саговорник.

Додао је да се предсједник СДС-а Вукота Говедарица у свему понашао прилично неутрално и да није нудио рјешења како да се изађе из новонастале ситуације.

- Очито је да је СДС све дубље подијељен на двије струје што се види и из различитих изјава које ових дана дају Босић и министар безбједности БиХ Драган Мектић и оних које се чују од Говедарице и Шаровића - каже наш саговорник.

На Говедарицу је, како је додао наш извор, љут и предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић.

- Говедарица га је уочи подношења тужбе путем медија стално позивао да сазове сједницу Предсједништва умјесто да се састао са њим. Зато Иванић упире прстом у лидере Савеза за промјене када је ријеч о начину будућег дјеловања, а он зна како ће се понашати у Предсједништву - рекао је наш саговорник.

Осим што је Говедарица наговијестио да је Савјет министара у техничком мандату, за сада није познато како ће се Савез за промјене поставити у институцијама БиХ. Говедарица каже да је Изетбеговић дјеловао ванинституционално и да је то у супротности са Дејтонским споразумом.

- Потпуна блокада институција је антидејтонски чин, такво понашање не долази у обзир и ми нећемо радити на тај начин. То прижељкује Изетбеговић и да проблем који је он направио пребаци у двориште РС. Животна питања треба рјешавати, кандидатски статус не смије бити доведен у питање, а сва друга питања ће бити на чекању. Са таквим приједлозима ћу изаћи у недјељу пред Главни одбор СДС-а - казао је Говадарица.

Шаровић је истакао да Савез за промјене и РС нису криви за ову кризу и да је неће ни продубљивати.

- Нећемо блокирати институције, јер не желимо да на неуставан чин ми одговоримо неуставно и неодговорно. Ми нећемо бјежати из институција БиХ - рекао је Шаровић и додао да је питање да ли је Савјет министара у техничком мандату и како ће се посљедња дешавања одразити на функционисање институција у БиХ заиста сложено.

Мектић каже да је беспредметно доносити било какве законе или одлуке које неће имати подршку у Парламенту БиХ.

- Колико ја разумијем новонасталу ситуацију, на Савјету министара ће се рјешавати само оне ствари које не трпе одгађање - рекао је Мектић.

Новаковић је рекао да практично не постоји технички мандат у институцијама БиХ, него да је ријеч о некој врсти мањинског Савјета министара.

- Сада смо у ситуацији да Савјет министара до даљег нема парламентарну већину. То значи нико не може гарантовати да ће било шта добити подршку Парламента. То значи да ће Савјет министара радити значајно смањеним капацитетом и од сада не може комотно било шта усвајати нити доносити одлуке. Свака тачка дневног реда која стигне из Савјета министара ће се посебно разматрати без било какве обавезе да то буде усвојено као до сада - рекао је Новаковић.

СНСД и ХДЗ

Посланик опозиционог СНСД-а у Парламенту БиХ Лазар Продановић истакао је да су се институције БиХ нашле у ситуацији у каквој никада до сада нису биле.

- Ми ћемо се руководити закључцима које донесе Народна скупштина РС. Јасно је да парламентарне већине неће бити и вјероватно ће на нивоу БиХ доносити само одлуке које не могу чекати. Законска рјешења ће бити на чекању - рекао је Продановић.

На питање да ли вјерује да ће Савез за промјене напустити власт на нивоу БиХ, лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић истакао да се нико неће лако одрећи позиције коју је тешко изборио.

- Очекујем да ће у идућој седмици профункционисати Савјет министара, а проблема би могло да буде у Парламенту, јер тамо не постоји класична већина - истакао је Човић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана