Reuf Bajrović stoji iza propagande o srpskim paravojnim jedinicama?

RTRS
Reuf Bajrović stoji iza propagande o srpskim paravojnim jedinicama?

Reuf Bajrović, bh. političar i lobista u Americi, jedini je, osim ministra Dragana Mektića, potvrdio priču "Žurnala" o paravojnoj jedinici u Srpskoj. Bio je i jedini sagovornik Gardijanu za članak koji su kasnije prenijeli svjetski mediji. Vjeruje se i da stoji iza čitavog propagandnog projetka, o kojem smo izvještavli i prethodna dva dana.

"SDS je možda stranka koja stoji iza genocida u Srebrenici, ali za potrebe udaljavanja BiH od Rusije i oni mogu da posluže", rekao je sarajevski lobista Reuf Bajrović u Vašingtonu 2014. u seriji gostovanja i naveo da je Dodik najbliži Putinov saveznik na Balkanu, koja se opasno miješa u ekonomiju i politiku BiH i da Zapad, ako ne želi ukrajinski scenario, mora podržati SDS.

"Ovo stanovište je dosta kontroverzno, ali američka Vlada i Evropska Unija bi trebalo da podrže bilo koju stranku iz Republike Srpske, koja će dozvoliti da BiH uđe u NATO. Mislim da bi SDS trebao biti uključen u to. Tačno je da je ta stranka u suštini organizovala genocid, iako je sada vodi druga ekipa, ali s obzirom u kom pravcu Dodik ide u posljednjih šest, sedam godina, čak je i SDS postao prihvatljiva opcija", navodi Bajrović.

Četiri godine kasnije, Bajrović, novinar Žurnala, i SDS-ov ministar bezbjednosti Dragan Mektić, znao on to ili ne, u istom su projektu širenja propagande o paravojnim jedinicama povezanim sa ruskim Noćnim vukovima i obučenim u ruskom centru u Nišu. A srpski predstavnik u institucijama u Sarajevu, prvi put postaje, kako se otelo Naseru Oriću, "naš" ministar.

"...zato što su ovih dana bila prepucavanja između predstavnika SNSD-a i SDS-a, odnosno Milorada Dodika i našeg ministra sigurnosti Dragana Mektića...", rekao je Orić.

Svako stavljanje Republike Srpske u sukob Rusije i Zapada je štetno i toga su bili svjesni bošnjački lobisti, kažu analitičari. Zato je spin pažljivo isplaniran da u sebi ima i u ruski faktor. Štetu, međutim koju su srpski predstavnici planirali da nanesu predsjedniku Republike Srpske, nije nanesena Dodiku, već Republici Srpskoj.

"Pojedini poput Mektića su išli toliko daleko da su pravdali njihovu laž.. i postaju saradnici lobista. nadam se da su građani toga svjesni", ističe politički analitičar Dragomir Anđelković.

Članak o srpsko-ruskoj paravojnoj formaciji bio je jeftin, ali efektan spin, i nijedan demanti ne može popraviti štetu koja je učinjena, rekao je Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana