Решић: Циљ реформе јавне управе нису откази, нити смањење плата

Срна
Решић: Циљ реформе јавне управе нису откази, нити смањење плата

Бањалука - Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић поручује да циљ реформе јавне управе није смањење броја радних мјеста, ни плата запосленима, већ квалитетније управљање људским ресурсима и ефикаснији рад.


Решићева у интервјуу Срни наглашава да реформа јавне управе траје неколико година, те да је Српска лидер у том процесу у БиХ, али да је неопходно додатно анализирати стање и предложити одговарајуће мјере.

Она указује да први приједлози, које би ове седмице требало да разматрају Одбор за реформу јавног сектора и Влада, иду у смјеру измјена три подзаконска акта, која ће довести до тога да пријава грађана на конкурс за посао у јавној управи и локалној самоуправи кошта једну КМ.

"Ономе ко се пријављује на конкурс за посао у овом моменту треба бар 20 КМ. Убудуће, онај ко се пријављује за посао у општинама, градовима и републичким органима имаће само трошкове копирања документације, али не и овјере, а на јединственом формулару потписаће више изјава о некажњавању и слично.

Тек уколико буде примљен на посао, достављаће оригинале докумената и потврде", прецизира Решићева.

Она напомиње да је Законом о државним службеницима уведен приличан ред и транспарентност у јавној управи, али да је Закон показао одређене недоречености, посебно када је ријеч о систему санкционисања службеника који је тренутно веома тром и дуготрајан.

"Имамо механизам напредовања, а сада желимо да пропишемо мјерљиве процедуре да радник који, можда, не жели да ради или није дорастао радном задатку може да буде пребачен на друго радно мјесто, или да отворимо могућност неком другом раднику да има прилику да ту ради", наводи Решићева.

Министар управе и локалне самоуправе Српске наглашава да је циљ реформе јавне управе да уведе промјене у систему плата, на начин да за свако радно мјесто буде посебно плаћено, имајући у виду да не раде сви радници исти посао.

"То никако не могу бити субјективне процјене, него врло јасно утврђени и прописани критеријуми", напомиње Решићева, истичући да је то јединствена прилика да се Закон о државним службеницима побољша и прошири на што већи број субјеката.

Према њеним ријечима, и локалне заједнице ће бити обухваћене оваквим и сличним анализама, а по комплетирању резултата пописа биће анализирана и економска оправданост појединих локалних заједница.

"Вријеме је да урадимо детаљну анализу стања и да видимо постоји ли боље рјешење за наше грађане", поручује Решићева.

Све локалне заједнице у Српској ускладиле су своје акте за Законима о локалној самоуправи, а плате изабраних функционера са законским ограничењем о њиховој висини.

"Економска ситуација у локалним заједницама у ово доба године прилично је захтјевна и тешка због слабијег пуњења буџета почетком године, али све функционишу - немамо аномалија које су другачије у односу на претходне године и можемо оцијенити да је стање стабилно", каже Решићева.

Она сматра да у овом моменту нема потребе, а ни захтјева за наметање одлука о привременом финансирању у локалним заједницама, али ће, вјероватно, бити донесена одређена мјера у вези са општином Станари.

"Основали смо нову општину и, пошто је формирана из територије града Добоја, мораће се радити финансијске диобе, а то све траје... Због тога ће, у том периоду, Република Српска пружити своју асистенцију", рекла је Решићева Срни.

Она најављује да ће Министарство управе и локалне самоуправе у наредним данима издати први печат за општину Станари, након чега ће начелник моћи да формира службе, а и даље ће се радити на јачању ове новоформиране општине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана