Rerna prizemljila avion sa delegacijom BiH

Željka Domazet
Rerna prizemljila avion sa delegacijom BiH

Sarajevo - Avion “Austrijan erlajnza” u kojem se nalazilo pet članova delegacije BiH koji su boravili u Vašingtonu, prinudno je juče sletio na aerodrom “Dals” u tom gradu.

Iako je u prvim izvještajima o incidentu navedeno da je avion prinudno sletio jer se zapalio kafe-aparat, kasnije su zvaničnici ove aviokompanije potvrdili da je prizemljen zbog dima iz rerne koja se nalazi u repu aviona. U avionu koji je letio na relaciji Vašington - Beč nalazili su se guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić, premijer Federacije Fadil Novalić, zamjenik ministra finansija i trezora BiH Mirsad Žuga, savjetnik predsjedavajućeg Savjeta ministara za ekonomska pitanja Mehmedalija Hadžović, te savjetnik premijera FBiH Goran Miraščić. Svi su učestvovali u razgovorima sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu od 17. do 19. aprila.

Povrijeđenih u incidentu nije bilo, a nakon slijetanja do aviona je došlo, prema riječima očevidaca, 50-ak vatrogasaca.

- Avion je poletio sa aerodroma u Vašingtonu i poslije 45 minuta je javljeno da se zbog tehničkih problema mora prinudno vratiti na taj aerodrom. Poslije smo saznali da se zapalio kafe-aparat. Nakon slijetanja su stigle vatrogasna služba, policija i hitna pomoć - ispričao je Kozarić.

Kozarić je rekao da su putnici koji su sjedili bliže čuli sirenu i osjetili dim koji se pojavio u repu.

Kozarić je dodao da su sat ili dva čekali u autobusima, nakon čega su ih obavijestili da je avion neispravan.

Delegacija iz BiH smještena je u hotel i u Vašingtonu je ostala dan duže od planiranog, a u Sarajevo bi trebalo da stigne danas.

- Premijer Novalić i ostali iz delegacije su dobro - kratko su rekli u Novalićevom kabinetu.

Direktor za korporativnu komunikaciju “Austrijan erlajnza” Piter N. Tier izjavio je da požara na letu OS94, na relaciji Vašington - Beč nije bilo.

- Dim koji se pojavio je najvjerovatnije prouzrokovan ostacima hrane koja je ostala u rerni, pa je prilikom uključenja i zagrijavanja došlo do dima - naveo je on.

Avion se do zaključenja ovog broja “Glasa Srpske” još nalazio na aerodromu u Vašingtonu, ali je u večernjim časovima trebalo da poleti prema Beču.

Tier je izrazio žaljenje zbog neugodnosti koje je ova situacija prouzrokovala delegaciji iz BiH, ali i ostalim putnicima.

Odjeljenje za odnose s javnošću aerodroma “Dals” saopštilo je da su oni dobili signal za uzbunu zbog kvara na električnim instalacijama u odjeljku za spremanje hrane u repu aviona.

Igor Crnadak

Iako je u prvim informacijama o incidentu navedeno da se i on nalazio u avionu u kojem je izbio požar, ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da to nije tačno i da se nalazi u Luksemburgu, gdje je stigao bezbjedno, bez ikakvih problema tokom leta.

- Iz Vašingtona sam u ponedjeljak doputovao u Luksemburg - rekao je juče Crnadak.

On je navodno trebalo da bude na ovom letu, ali je promijenio kartu i otišao ranije iz Vašingtona. Delegacija iz Srpske otišla je avionom “Lufthanze” preko Minhena.

Incidenti

 

april 2015.

Avion kojim je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić letio za Vatikan vratio se u Beograd jer je osoblje aviona prosulo kafu na instrument-tablu.

decembar 2012.

Zbog kvara na avionu tadašnji srpski premijer Ivica Dačić nije na vrijeme poletio sa aerodroma “Nikola Tesla” na Kipar. Prilikom paljenja motora otkriven kvar na dijelu takozvanom stend-baj horizontu.

novembar 2012.

Avion Aleksandra Vučića, tadašnjeg prvog potpredsjednik Vlade Srbije, pokvario se po dolasku u UAE, a članovima srpske delegacije pilot je rekao da postoji problem sa elektronikom letjelice.

mart 2011.

Srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić kasnio je u povratku iz Pariza više od tri sata jer je pilot na pisti uočio kvar koji su mehaničari potom otklonili.

decembar 2010.

Premijer Srbije Mirko Cvetković poletio je u službenu posjetu Bugarskoj, da bi se vratio nakon što je pilot detektovao nedozvoljene potrese na letjelici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana