Република Српска запријетила обустављањем испоруке гаса Федерацији БиХ

klix.ba
Република Српска запријетила обустављањем испоруке гаса Федерацији БиХ

Сарајево - Република Српска запријетила је БХ-Гасу како ће почетком фебруара у потпуности обуставити снабдијевање Федерације БиХ гасом, сазнаје klix.ba.

Овакав потез услиједио је након што је РС донијела Закон о гасу Републике Српске инсистирајући да компанијама у Федерација БиХ наплати тарифу за транспорт. БХ-Гас скоро три године не прихвата цијену транспорта природног гаса који се транспортује гасоводом Каракај (Зворник)-Старић (Кладањ) чији је власник Сарајево-гас а.д. Источно Сарајево.


"Неприхватањем цијена транспорта природног гаса од БХ-Гаса, предузеће Сарајево-гас а.д. је доведено у озбиљну ситуацију гдје је присиљено обуставити даљњи транспорт природног гаса. Прекид транспорта ће се десити почетком фебруара. Тачан датум прекида транспорта бит ће јавно објављен послије провођења свих неопходних радњи", пише у допису који је бројним институцијама послао директор предузећа Сарајево-гас Источно Сарајево Славо Крајишник.

Допис је упућен директору БХ-Гаса Јасмину Салкићу, министру за спољну трговину и економске односе БиХ Мирку Шаровићу, премијерима ФБиХ и РС-а Фадилу Новалићу и Жељки Цвијановић, министру енергетике ФБиХ Нермину Џиндићу, премијеру Кантона Сарајево Елмедину Конаковићу, секретаријату Енергетске заједнице у Бечу, Регулаторној комисији за енергетику РС-а, Србија Гасу и Сарајевогасу.

"Прије прекида транспорта гаса обавијестићемо јавност о разлозима прекида и о свим нашим покушајима да се ријеши овај проблем како би се наставило уредно снабдијевање природног гаса", наводи се у допису.

Иначе, Република Српска усвојила је 2015. године једнострано тарифе које значе дупло повећање цијена транспорта гаса од Зворника до Кладња (40 километара). Како сазнајемо, тренутно је у току поступак за првих 19 километара гдје Гас Промет - Источно Сарајево такође тражи повећање транспортних тарифа, односно да му се плаћа оно што се никада није плаћало.

С обзиром на то да је прорадило ТНГ постројење у Зворнику страхује се да се планира повећање тарифа преко Србије и РС-а, да се продаје гас из Зворника у  Ф БиХ.

Проблем везан за тарифе и обуставу гаса тренутно је проблем којим се баве ентитетски органи извршне власти, тачније федерални министар енергетике Нермин Џиндић (СББ) и министар енергетике и рударства РС-а Петар Ђокић (СП).

Посебан проблем представља и недостатак закона на државном нивоу с обзиром на то да је Уставом БиХ, односно чланом 3. Устава БиХ јасно дефинисано како је транспорт (самим тим и транспорт гаса) надлежност институција БиХ.

Поставља се питање и да ли Савијет министара БиХ може ријешити овај проблем одлуком док не буде донесен закон, јер су границе с другим државама и међуентитетска линија разграничења у надлежности централних органа власти.

Симболично је да ће и дио територије РС-а остати без гаса уколико обустави снабдијевање гасом Федерацији БиХ.

"Сарајево гас а.д. Источно Сарајево нерадно приступа прекиду транспорта природног гаса због тога што ће доћи до потпуног прекида снабдијевања потрошача природног гаса у БиХ, али смо на то принуђени јер скоро три године покушавамо ријешити проблем на миран и нормалан начин, међутим, нема помака", наводи се у допису Сарајево-гаса а.д. Источно Сарајево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана