Republika Srpska traži prinudnu naplatu duga od UIO

ATV
Republika Srpska traži prinudnu naplatu duga od UIO

Banjaluka - Pravobranilaštvo Republike Srpske traži prinudnu naplatu 28 miliona maraka od Uprave za indirektno oporezivanje. Razlog je dug Federacije prema Srpskoj iz ranijeg perioda zbog neravnomjerne raspodjele prihoda prikupljenih od PDV-a.

Sud BiH još prošle godine presudio je u korist Republike Srpske, ali nadoknada štete do danas nije isplaćena. Pravobranilac Milomir Govedarica potvrdio je ATV- u da su zajedno sa Ministarstvom finansija preuzeli pravna sredstva za prinudnu naplatu.

"Informacija je tačna imajući u vidu da dugo vremena presuda nije izvršavana. Pravobranilaštvo Republike Srpske zajedno je sa Ministarstvom finansija preuzelo potrebne radnje u cilju izvršavanja ove presude”, rekao je Milomir Govedarica, pravobranilac Republike Srpske.

Republika Srpska u više navrata opominjala je Upravu za indirektno oporezivanje BiH. Svim bankama u BiH poslata je sudska presuda iz 2016. godine kako bi sa računa Uprave naplatili dug. Problem je u tome što u Upravi tvrde da sa dugom nemaju ništa, jer se ministri finansija Federacije i Srpske nisu mogli dogovoriti o poravnanju duga. Za istu stvar Upravu je tužila i Federacija za period u kojem je ona bila oštećena, a Republiak Srpska nije pristala na poravnanje. U Upravi kažu da se entiteti trebaju dogovoriti i da njihov budžet nije dovoljan da isplati dogove.

"Uprava za indirektno oporezivanje nije mogla izvršiti poravnanje raspodjele prihoda za taj period iz razloga što Upravni odbor nije donio odluku o poravnanju raspodjele prihoda. U tom kontekstu smatram da nismo trebali biti niti tužena strana, a pogotovo ta sredstva za izvršenja te sudske presude nikako ne mogu da budu skinuta sa računa UIO”, istakao je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje.

U Upravi za indirektno oporezivanje nemaju novca za isplaćivanje poravnanja, pa se plaše da će njihovi radnici ostati bez plata ako dođe do prinudne naplate. Međutim, Sud BiH pravosnažno je odlučio da poreski dug isplati Uprava. Pravobranilaštvo Republike Srpske obratilo se i pravosudnim organima, jer stav Uprave ocijenjuju kao krivično djelo izbjegavanje plaćanja duga. Zbog toga su se obratili i pravosudnim organima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana