Република Српска тражи принудну наплату дуга од УИО

ATV
Република Српска тражи принудну наплату дуга од УИО

Бањалука - Правобранилаштво Републике Српске тражи принудну наплату 28 милиона марака од Управе за индиректно опорезивање. Разлог је дуг Федерације према Српској из ранијег периода због неравномјерне расподјеле прихода прикупљених од ПДВ-а.

Суд БиХ још прошле године пресудио је у корист Републике Српске, али надокнада штете до данас није исплаћена. Правобранилац Миломир Говедарица потврдио је АТВ- у да су заједно са Министарством финансија преузели правна средства за принудну наплату.

"Информација је тачна имајући у виду да дуго времена пресуда није извршавана. Правобранилаштво Републике Српске заједно је са Министарством финансија преузело потребне радње у циљу извршавања ове пресуде”, рекао је Миломир Говедарица, правобранилац Републике Српске.

Република Српска у више наврата опомињала је Управу за индиректно опорезивање БиХ. Свим банкама у БиХ послата је судска пресуда из 2016. године како би са рачуна Управе наплатили дуг. Проблем је у томе што у Управи тврде да са дугом немају ништа, јер се министри финансија Федерације и Српске нису могли договорити о поравнању дуга. За исту ствар Управу је тужила и Федерација за период у којем је она била оштећена, а Републиак Српска није пристала на поравнање. У Управи кажу да се ентитети требају договорити и да њихов буџет није довољан да исплати догове.

"Управа за индиректно опорезивање није могла извршити поравнање расподјеле прихода за тај период из разлога што Управни одбор није донио одлуку о поравнању расподјеле прихода. У том контексту сматрам да нисмо требали бити нити тужена страна, а поготово та средства за извршења те судске пресуде никако не могу да буду скинута са рачуна УИО”, истакао је Ратко Ковачевић, портпарол Управе за индиректно опорезивање.

У Управи за индиректно опорезивање немају новца за исплаћивање поравнања, па се плаше да ће њихови радници остати без плата ако дође до принудне наплате. Међутим, Суд БиХ правоснажно је одлучио да порески дуг исплати Управа. Правобранилаштво Републике Српске обратило се и правосудним органима, јер став Управе оцијењују као кривично дјело избјегавање плаћања дуга. Због тога су се обратили и правосудним органима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана