Republika Srpska dobila Vladu, Višković premijer

V. Kulaga,Srna foto: V. Stojaković
Republika Srpska dobila Vladu, Višković premijer

Banjaluka - Narodna skupštine Republike Srpske noćas je na posebnoj sjednici u Banjaluci izabrala Vladu Republike Srpske, čiji će predsjednik u narednom četvorogodišnjem mandatu biti Radovan Višković.

Za ministra finansija Republike Srpske izabrana je Zora Vidović /SNSD/, za ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić /SNSD/, za ministra ministra pravde Anton Kasipović /SNSD/, a za ministra unutrašnjih poslova Dragan Lukač /SNSD/.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske u narednom četvorogodišnjem periodu biće Alen Šeranić /SNSD/, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević /SNSD/, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić /SNSD/, a ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić /SNSD/.

Za ministra energetike i rudarstva izabran je Petar Đokić /SP/, za ministra uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić /DNS/, a za ministra saobraćaja i veza Neđo Trninić /DNS/.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite biće Duško Milunović /SP/, ministar porodice, omladine i sporta Sonja Davidović /SP/, a ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević /NDP/.

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine za ministra prosvjete i kulture izabrana je Natalija Trivić /Ujedinjena Srpska/, a za ministra trgovine i turizma Dragica Kovač /DEMOS/.

Za izbor Radovana Viškovića za premijera Srpske glasala su 54 poslanika, protiv je bilo njih devet, dok su četiri bila suzdržana.

Za izbor ministara u Vladi Srpske glasalo je 54 poslanika Narodne skupštine, 13 je bilo protiv, a dva poslanika su bila suzdržana.

Nakon što su izabrani, premijer i ministri položili su i potpisali u parlamentu svečanu zakletvu, a tom činu prisustvovali su i predsjednik Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović čestitao je Viškoviću i ministrima i večeras okončao posebnu sjednicu.

Nova Vlada nastavlja borbu za jaču Srpsku

Novi saziv Vlade Republike Srpske nastaviće sa sprovođenjem reformi za jačanje privrede i podizanje životnog standarda građana, a niko od novih ministara neće biti zaštićen i samo će ih stručnost, rad i disciplina moći zadržati u foteljama do kraja mandata. 

To je, između ostalog, poručio juče predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković koji je na drugoj posebnoj sjednici Narodne skupštine objelodanio detalje programa Vlada za mandatni period 2018 - 2022. te predstavio kandidate za nove ministre koji će biti dio njegov kabineta, kao novog premijera Srpske.

Višković je posjetio da će u njegovom kabinetu biti ministri iz šest političkih stranaka.

- Niko neće biti zaštićen od nerada. Tražićemo rad i odgovornost. Sve što je uvršteno u ekspoze treba da bude realizovano, ali i više od toga jer je ovo okvirni materijal oko koga će se okupiti nova vlada. Nema povlašćenih, amnestiranih i samo oni koji budu spremni na rad i odgovornost mogu da računaju da su ministri naredne četiri godine - kazao je Višković i dodao da SNSD ima najveću odgovornost u novom sazivu izvršne vlasti.

Obrazlažući program rada Vlade u naredne četiri godine, kazao je da zajednički cilj i zadatak jaka, stabilna i prosperitetna Srpska, ističući da su rezultati prethodnog saziva izvršne vlasti dobra osnova za napredak i razvoj.

Zaštita ljudskih prava i bezbjednost građana biće, kako je rekao, prioritet u svim politikama, a s posebnom pažnjom odnosiće se prema ranjivim kategorijama. Radi smanjenja sive ekonomije plan je da bude uspostavljen efikasniji sistem fiskalizacije, pred reorganizacijom su i javna preduzeća s ciljem ostvarivanja adekvatne dobiti i opstanka, a na pomolu je i zakon o podsticajima i kreiranje registra podsticaja te rast plata u Republici Srpskoj.

- “Elektroprivreda RS” mora da optimizira radne procese te unutrašnju organizaciju, prilagođenu otvorenoj konkurenciji na slobodnom tržištu električne energije. To će biti prioritet u narednom periodu - navedeno je ekspozeu koji je dva i po sata čitao pred poslanicima.

Ključni problem u zdravstvu je, kako je kazao Višković, fiskalno preglomazan i nereformisan sistem, te naglasio da će se neizmirene obaveze ponovo naći pod lupom, dok je javni sektor na korak do registra zaposlenih, uključujući i zdravstveni sektor, radi transparentnijeg korišćenja novca.  

- Pokrenućemo ponovo program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije u RS - naglasio je Višković.

Govoreći o političkim ciljevima, u vrhu prioriteta je analiza i revizija prenesenih nadležnosti sa RS, uz naglasak da je namjera Srpske da u potpunosti poštuje slovo Dejtona.

- Bićemo posvećeni vraćanju nadležnosti koje su prenijete na nivo BiH pravnim nasiljem visokih predstavnika. Preispitaćemo vlasništvo nad institucijama na nivou BiH koje su osnovane sredstvima Republike Srpske - naveo je Višković.

Naglasio je da Kancelarija visokog predstavnika u BiH treba da bude ugašena i da strane sudije odu iz Ustavnog suda BiH. Kada je riječ o pitanju eventualnog članstva u NATO, i nova Vlada će se, naveo je, isključivo kretati u okvirima koje je definisala Narodna skupština RS, a to je vojna neutralnost, a narod u Srpskoj putem referenduma treba da se izjasni u vezi sa pitanjem članstva BiH u tom vojnom savezu. RS, kazao je, želi evropski put, ali ni u kojem slučaju ne umanjuje značaj i kvalitet odnosa koje RS ima s drugim partnerima, gdje je rekao da posebno mjesto zauzima Rusija. Kao bitnog partnera za RS naveo je i Kinu, a nesporna je saradnja sa Srbijom.

- Nova Vlada će štititi stečena prava svih kategorija društva, a stalno ćemo raditi na obezbjeđenju uslova za povećanje obima prava. Vlada i svi koji rade u administraciji moraće da shvate da su isključivi servis građana RS i njene privrede. Spremni smo da se nosimo sa izazovima i imamo jasnu viziju kuda idemo u narednom periodu - zaključio je Višković.

Poslanik Socijalističke partije Goran Selak rekao je prethodno da su u ekspozeu mandatara za sastav nove vlade Republike Srpske ponuđena kvalitetna rješenja i da je pohvalno što će u Viškovićevoj vladi raditi veliki broj ministara koji spadaju u kategoriju mladih.

Poslanik SNSD-a Ognjen Žmirić je, odgovarajući na optužbe opozicije o radu prethodne vlade, rekao da glasovi građana na proteklim izborima najbolje svjedoče o njenim rezultatima i radu bivšeg premijera Željke Cvijanović.

Poslanik DNS-a Milan Radović rekao je, tokom poslaničke rasprave na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o ekspozeu mandatara za sastav nove vlade Srpske Radovana Viškovića, da je njegov program odličan okvir za republičku ekonomsku politiku u narednom periodu.

“Ta politika će biti temeljna na bazi onoga što se u njoj nalazi”, rekao je Radović.

Šef Kluba poslanika NDP-a Dragan Čavić poželio je uspješan mandat premijeru i budućoj vladi, izrazivši nadu da će ministri raditi odgovorno i da će njihov ostanak na funkcijama zavisiti od postignutih rezultata.

“Pred nama je veliki posao i možemo učiniti mnogo ako se, između ostalog, fokusiramo na razvoj, omogućimo što više zaposlenih i da administracija bude što jeftinija”, rekao je Čavić.

On je naglasio da je u cilju napretka privrede i razvoja Srpske potrebna sveobuhvatna poreska reforma, kao i da se uspostavi diferencirana stopa PDV-a i obezbijedi vladavina prava.

Šef Kluba poslanika PDP-a Perica Bundalo rekao je da će ova opoziciona stranka podržati sva dobra rješenja buduće vlade u cilju boljeg života svih građana, a kritikovati loša, nudeći svoje ideje, inicijative i prijedloge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana