Republički budžet za 2018. mora biti stabilizujući i potpuno likvidan

Srna
Republički budžet za 2018. mora biti stabilizujući i potpuno likvidan

Banjaluka - Predsjedništvo Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ zaključilo je danas da ekonomska politika Republike Srpske mora imati razvojni karakter u narednoj godini, a republički budžet za narednu godinu mora biti stabilizujući i potpuno likvidan, te uravnotežen i razvojni, izjavio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Dodik je rekao novinarima nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a da se razgovaralo o prednacrtu budžeta i ekonomskim reformama i da je u tom pogledu usvojeno više od 30 zaključaka koji se odnose na razne sektorske politike i potrebe da se na tom planu učine dodatne aktivnosti i programi.


„Prije svega, konstatovali smo da je ekonomski razvoj Srpske u ovoj godini bio opterećen regionalnim i globalnim kretanjima u ekonomiji koja su doprinosila raznim pritiscima, a da su mjere Vlade Srpske koje smo povlačili i u ovoj godini bile usmjerene na povećanje domaćeg bruto proizvoda /BDP/, za koji očekujem u ovoj godini rast od tri odsto“, naglasio je Dodik.

Prema njegovim rječima, na bazi rasta BDP-a u ovoj godini, može se očekvati da u idućoj godini u Srpskoj BDP po glavi stanovnika bude 9.000 KM ili preko 5.000 dolara, te da je u tom pogledu ostvaren razvojni pomak u odnosu na prije desetak godina, kada su te vrijednosti bile na minimumu.

Dodik je naveo da je na sjednici konstatovano i da institucije BiH nisu bile u funkciji ekonomskog razvoja Republike Srpske, dodajući da je više od 748 miliona KM za projekte razvoja u Srpskoj u ovom momentu blokirano u tim institucijama.

Prema njegovim riječima, to su, prije svega, projekti Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, a nisu usvojene ni promjene akciza, zbog čega je Srpska izgubila oko 90 miliona KM.

„Mi vjerujemo da je ovdašnja opozicija, odnosno vlast na nivou BiH, isključivo imala za cilj da onemogući dolazak tih sredstava u Srpsku, kako bi uticala na zastoj u njenom razvoju i to je ono što primjećujemo i kroz niz mjera predlaganih u prošloj godini, a koje su sada veoma aktuelne“, istakao je Dodik.

On je dodao da je i u takvim okolnostima Srpska osigurala veće prihode za 94 miliona KM u svom budžetu.

„Time je obezbijeđen suficit u budžetu za ovu godinu od 127 miliona KM, koji je upotrijebljen za servisiranje stranih dugova“, naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da se plate u narednoj godini neće povećavati, ostaće iste, a da se resursi za povećanje plata vide u tome da se u budžetu zadrži postojeći okvir, koji je smanjen i skoro je na svjetskom finansijskom standardu, te da će se putem politika koje sada Srpska ima, smanjiti broj zaposlenih i time doći do cifre od šest odsto od BDP-a za plate u javnom sektoru.

On je naveo da su izdvajanja za poljopprivredu bila oko 400 milona KM, te da se u oblasti šumarstva trebaju provesti odluke Vlade Srpske vezane za prodaju šumskih sortimenata iskuljičivo domaćim kupcima na prostoru Srpske.

Prema njegovim riječima, Predsjedništvo SNSD-a je konstatovalo da je stanje u zdravstvu složeno i opterećeno zaostalim obavezama i zadužilo je Vladu Srpske da napravi sanacioni program kako bi ta oblast bila likvidna i funkcionala.

„Naše investicije u idućoj godini treba da determinišu naše ekonomske aktivnosti. To se odnosi i na ugovaranje daljih radova na izgradnji projekta žGornji horizontiž, Termoelektrane žGackož, Hidroelektrane žBuk–Bijelaž i daljeg ugovaranja izgradnje auto-puteva na pravcu Doboj–Modriča–Brčko-Bijeljina–granica sa Srbijom, te pravca Banjaluka–Prijedor–Novi Grad, kao i putni pravac Vardište–Višegrad–Sokolac–Pale-Istočno Sarajevo“, naveo je Dodik.

On je dodao da u investicije treba uračunati i određene vodozaštitne sisteme, zatim projekat posebnih ekonomskih zona o čemu se razgovara sa kineskim partnerima.

Dodik je rekao da za iduću godinu treba pažnju posvetiti i stvaranju projekta demografskog razvoja, što podrazumijeva pronatalitetnu politiku, ali isto tako i politiku ruralnog razvoja.

„Nezadovoljni smo stanjem u oblasti obrazovanja, prije svega u visokom obrazovanju, gdje se potkralo mnogo nepotrebnih i loših stvari, i u tom kontekstu Predsjedništvo SNSD-a je zaključilo da se žpod lupuž stave sve diplome iz Širokog Brijega, Travnika i sličnih destinacija koje su na netransparentan i sumnjiv način obezbijeđene, i sve te diplome biće preispitane“, rekao je Dodik.

On je naveo i da se od Vlade i resornog ministarstva traži da se uđe u proceduru donošenje novog zakona o visokom obrazovanju. /kraj/nb/da/video/fono

Odbačene primjedbe opozicije na funkcionisanje javnog servisa

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik odbacio je primjedbe opozicionih lidera koje su iznijeli na današnjem sastanku na funkcionisanje Javnog servisa, te istakao da su neprihvatljive mjere koje su predložili.
„Mislimo da Javni servis radi uredno svoj posao. Postoje oni koji prate rad medija, prije svega, javnih medija, a to je regulator koji se odnosi prema svim medijima isto, a oni nemaju na to primjedbi“, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da se na sastanku razgovaralo, prije svega, o Narodnoj skupštini, te da su opozicioni lideri došli sa određenim zahtjevima.

„Rekli smo da može samo da se formira jedna zajednička ekipa, iz svake političke partije po jedan, i da se eventualno vidi da li je moguće da se napravi neki poseban sporazum svih“, objasnio je Dodik.

On je poručio da je SNSD, kao vladajuća politička partija, zainteresovan da se napravi ambijent koji će omogućiti rad i funkcionisanje Narodne skupštine.

Prema njegovim riječima, SNSD ne vidi nijedan problem u radu Narodne skupštine, jer ona funkcioniše, radi i poštuje svoja pravila.

„Mi razumijemo potrebu i želimo da Skupština radi u kvorumu kako je i predviđeno, to nije sporno“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci poslije sjednice Predsjedništva stranke.

On je podsjetio da je opozicija na prethodnim sjednicama onemogućavala rad, te da su one provedene na način da su opozicionim poslanicima izrečene mjere u skladu sa Poslovnikom, a parlament je usvojio sve predviđene zakone i akte.

„Dobro je da se dogodio sastanak, mada je nama to najmanje trebalo, jer je veoma jasno da SNSD nije generisao nikakve probleme u radu Narodne skupštine i da smo bili u funkciji očuvanja digniteta institucije koja je za nas najvažnija. Neki drugi to nisu uradili“, rekao je Dodik.

Dodik je dodao da su iz odgovornosti prema ukupnoj javnosti prihvatili da razgovaraju o ovoj temi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana