Републички буџет за 2018. мора бити стабилизујући и потпуно ликвидан

Срна
Републички буџет за 2018. мора бити стабилизујући и потпуно ликвидан

Бањалука - Предсједништво Савеза независних социјалдемократа /СНСД/ закључило је данас да економска политика Републике Српске мора имати развојни карактер у наредној години, а републички буџет за наредну годину мора бити стабилизујући и потпуно ликвидан, те уравнотежен и развојни, изјавио је предсједник СНСД-а Милорад Додик.

Додик је рекао новинарима након сједнице Предсједништва СНСД-а да се разговарало о преднацрту буџета и економским реформама и да је у том погледу усвојено више од 30 закључака који се односе на разне секторске политике и потребе да се на том плану учине додатне активности и програми.


„Прије свега, констатовали смо да је економски развој Српске у овој години био оптерећен регионалним и глобалним кретањима у економији која су доприносила разним притисцима, а да су мјере Владе Српске које смо повлачили и у овој години биле усмјерене на повећање домаћег бруто производа /БДП/, за који очекујем у овој години раст од три одсто“, нагласио је Додик.

Према његовим рјечима, на бази раста БДП-а у овој години, може се очеквати да у идућој години у Српској БДП по глави становника буде 9.000 КМ или преко 5.000 долара, те да је у том погледу остварен развојни помак у односу на прије десетак година, када су те вриједности биле на минимуму.

Додик је навео да је на сједници констатовано и да институције БиХ нису биле у функцији економског развоја Републике Српске, додајући да је више од 748 милиона КМ за пројекте развоја у Српској у овом моменту блокирано у тим институцијама.

Према његовим ријечима, то су, прије свега, пројекти Међународног монетарног фонда, Европске инвестиционе банке и Европске банке за обнову и развој, а нису усвојене ни промјене акциза, због чега је Српска изгубила око 90 милиона КМ.

„Ми вјерујемо да је овдашња опозиција, односно власт на нивоу БиХ, искључиво имала за циљ да онемогући долазак тих средстава у Српску, како би утицала на застој у њеном развоју и то је оно што примјећујемо и кроз низ мјера предлаганих у прошлој години, а које су сада веома актуелне“, истакао је Додик.

Он је додао да је и у таквим околностима Српска осигурала веће приходе за 94 милиона КМ у свом буџету.

„Тиме је обезбијеђен суфицит у буџету за ову годину од 127 милиона КМ, који је употријебљен за сервисирање страних дугова“, нагласио је Додик.

Додик је рекао да се плате у наредној години неће повећавати, остаће исте, а да се ресурси за повећање плата виде у томе да се у буџету задржи постојећи оквир, који је смањен и скоро је на свјетском финансијском стандарду, те да ће се путем политика које сада Српска има, смањити број запослених и тиме доћи до цифре од шест одсто од БДП-а за плате у јавном сектору.

Он је навео да су издвајања за пољоппривреду била око 400 милона КМ, те да се у области шумарства требају провести одлуке Владе Српске везане за продају шумских сортимената искуљичиво домаћим купцима на простору Српске.

Према његовим ријечима, Предсједништво СНСД-а је констатовало да је стање у здравству сложено и оптерећено заосталим обавезама и задужило је Владу Српске да направи санациони програм како би та област била ликвидна и функционала.

„Наше инвестиције у идућој години треба да детерминишу наше економске активности. То се односи и на уговарање даљих радова на изградњи пројекта жГорњи хоризонтиж, Термоелектране жГацкож, Хидроелектране жБук–Бијелаж и даљег уговарања изградње ауто-путева на правцу Добој–Модрича–Брчко-Бијељина–граница са Србијом, те правца Бањалука–Приједор–Нови Град, као и путни правац Вардиште–Вишеград–Соколац–Пале-Источно Сарајево“, навео је Додик.

Он је додао да у инвестиције треба урачунати и одређене водозаштитне системе, затим пројекат посебних економских зона о чему се разговара са кинеским партнерима.

Додик је рекао да за идућу годину треба пажњу посветити и стварању пројекта демографског развоја, што подразумијева пронаталитетну политику, али исто тако и политику руралног развоја.

„Незадовољни смо стањем у области образовања, прије свега у високом образовању, гдје се поткрало много непотребних и лоших ствари, и у том контексту Предсједништво СНСД-а је закључило да се жпод лупуж ставе све дипломе из Широког Бријега, Травника и сличних дестинација које су на нетранспарентан и сумњив начин обезбијеђене, и све те дипломе биће преиспитане“, рекао је Додик.

Он је навео и да се од Владе и ресорног министарства тражи да се уђе у процедуру доношење новог закона о високом образовању. /крај/нб/да/видео/фоно

Одбачене примједбе опозиције на функционисање јавног сервиса

Предсједник СНСД-а Милорад Додик одбацио је примједбе опозиционих лидера које су изнијели на данашњем састанку на функционисање Јавног сервиса, те истакао да су неприхватљиве мјере које су предложили.
„Мислимо да Јавни сервис ради уредно свој посао. Постоје они који прате рад медија, прије свега, јавних медија, а то је регулатор који се односи према свим медијима исто, а они немају на то примједби“, рекао је Додик.

Додик је истакао да се на састанку разговарало, прије свега, о Народној скупштини, те да су опозициони лидери дошли са одређеним захтјевима.

„Рекли смо да може само да се формира једна заједничка екипа, из сваке политичке партије по један, и да се евентуално види да ли је могуће да се направи неки посебан споразум свих“, објаснио је Додик.

Он је поручио да је СНСД, као владајућа политичка партија, заинтересован да се направи амбијент који ће омогућити рад и функционисање Народне скупштине.

Према његовим ријечима, СНСД не види ниједан проблем у раду Народне скупштине, јер она функционише, ради и поштује своја правила.

„Ми разумијемо потребу и желимо да Скупштина ради у кворуму како је и предвиђено, то није спорно“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци послије сједнице Предсједништва странке.

Он је подсјетио да је опозиција на претходним сједницама онемогућавала рад, те да су оне проведене на начин да су опозиционим посланицима изречене мјере у складу са Пословником, а парламент је усвојио све предвиђене законе и акте.

„Добро је да се догодио састанак, мада је нама то најмање требало, јер је веома јасно да СНСД није генерисао никакве проблеме у раду Народне скупштине и да смо били у функцији очувања дигнитета институције која је за нас најважнија. Неки други то нису урадили“, рекао је Додик.

Додик је додао да су из одговорности према укупној јавности прихватили да разговарају о овој теми.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана