Реновирање објеката за смјештај миграната код Хаџића није ни почело

РТРС
Реновирање објеката за смјештај миграната код Хаџића није ни почело

Реновирање објеката у касарни "Ушивак" код Хаџића, коју је Министарство безбједности предвидјело за смјештај миграната, није ни почело.

Једино је из трошних објеката исељена опрема Црвеног крста Кантона Сарајево. Осим што нема услова за смјештај ни 40, а поготово 400 избјеглица, нема ни добродошлице, јер се становници и локална власт противе одлуци о отварању мигрантског центра у њиховој близини.

20. јуна Влада Ф БиХ донијела је одлуку да се објекат, касарна Ушивак код Хаџића, преда на располагање Министарству безбједности БиХ ради смјештаја миграната. Два мјесеца касније, у касарни миграната нема, а незванично сазнајемо, никакви припремни радови за њихов смјештај нису обављани. Од јутрос, објекат чува приватна заштитарска агенција.

При том, становници насеља Ушивак се питају, шта у некадашњој касарни има да се чува...

Смјештај миграната у касарни Ушивак министар безбједности БиХ Драган Мектић најављује још од краја маја, а прије готово мјесец дана потписе на уговор о гранту вриједан милион еура за опремање центра ставили су представници Међународне организације за миграције и Развојне банке Савјета Европе. Планове министарства безбједности нисмо успјели сазнати, наш захтјев за информацијом остао је без одговора. Касарна је изван надлежности локалне управе у Хаџићима, а тамошњи начелник, Хамдо Ејубовић раније је медијима изјављивао:

"Да ме неко питао ја то не би дозволио"

Ни начелника, а ни становнике Хаџића нико није питао. Већином се, због економских и безбједносних разлога оштро противе доласку миграната. 

Из Министарства безбједности БиХ нема објашњења зашто касне радови на уређењу објеката и да ли уопште има средстава да се започне тај посао. А да ли министар Драган Мектић и даље стоји иза својих изјава.

"Ништа не може ићи без мог знања, без мојих одлука, без мојих одобрења", каже Мектић.

Јасно је министар преузео одговорност за мигрантске токове, које попут бујица надиру кроз БиХ. Тврдио да ће мигрантске руте заобићи БиХ, а данас се пребријавају на хиљаде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана