Registar zaposlenih tek naredne godine

Vedrana Kulaga
Registar zaposlenih tek naredne godine

Sarajevo - Uspostavljenje registra zaposlenih na nivou BiH još je na tankom ledu jer nisu prevaziđene sve prepreke koje se odnose na zaštitu ličnih podataka, ali nadležni vjeruju da bi taj čvor mogli raspetljati naredne godine.

Formiranje tog registra je obaveza koju je prihvatila BiH u pregovorima sa međunarodnim finansijskim institucijama, a u okviru reformi na putu ka EU.

U Agenciji za državnu službu BiH, koja je nadležna za te poslove, u prvoj verziji plana rada od 2019. do 2021. godine su naveli da će nastojati da iduće godine prevaziđu prepreke koje se odnose na zaštitu ličnih podataka kako bi konačno bio uspostavljen registar zaposlenih u institucijama BiH.

- Preduzećemo aktivnosti na uspostavljanju dovoljnog pravnog okvira za nesmetan rad razvijenog registra. Plan je da unos i održavanje podataka u registru vrše kadrovske službe institucija BiH, a agencija bi imala pristup onim ličnim podacima o službeniku koji su potrebni za postavljenja, razrješenja, penzionisanja, obuke i stručni razvoj, te prava i obaveze - kazali su u agenciji.

Iz budućih evidencija će se, dodali su, generisati različiti izvještaji i pogledi na podatke koji su neophodni za analizu rada agencije i za potrebe izvještavanja iz EU integracija. Cilj je efikasno upravljanje ljudskim potencijalima.

- Sistem će omogućiti podršku kod planiranja i realizacije procesa zapošljavanja, ali i pripremu materijala za Savjet ministara i Parlament BiH - pojasnili su u agenciji.

Javni sektor u BiH je već duže vrijeme pod lupom domaćih i međunarodnih institucija, a njihova analiza će pokazati koliko ima viška radnika i za koliko je moguće smanjiti troškove na osnovu njihovih ličnih primanja. Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Nadim Ilahi kazao je ranije da vlasti u BiH sa njima i Svjetskom bankom sprovode dubinsku reviziju pregleda zaposlenosti u javnom sektoru.

Ekonomisti i predstavnici nevladinog sektora već godinama upozoravaju na enormno veliki broj zaposlenih u javnom sektoru, ali da ništa nije urađeno kako bi on bio smanjen i obezbijeđene prijeko potrebne uštede.

Na novom registru zaposlenih rade i u Srpskoj. Pripremili su, kako su kazali u Vladi, dobar dio terena za formiranje dugo očekivanog registra zaposlenih koji platu primaju iz budžeta, a traju pregovori sa Svjetskom bankom o tehničkim detaljima.

Srpska već ima registar službenika, ali će uspostavljanjem novog registra biti proširen obuhvat jer će u sistem ući svi zaposleni koji primaju platu iz budžeta.

Rok za izradu registra bio je, prema planovima Vlade RS, jun ove godine, ali bez obzira na njegovo probijanje, nadležni uvjeravaju da uveliko slažu kockice za završetak posla, koji opisuju kao veoma ozbiljan i složen.

U Srpskoj, prema posljednjim podacima Agencije za državnu službu, ima oko 20.000 ljudi koji platu primaju iz budžeta, počevši od javne uprave do zdravstva, obrazovanja i drugih oblasti.

Registar zaposlenih budžetskih korisnika dio je najnovijeg dokumenta okvirnog budžeta Srpske od 2019. do 2021. godine. U tom dokumentu je navedeno da je lani usvojen Zakon o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava, a da će u narednom periodu biti uspostavljen registar koji će sadržavati podatke o svim zaposlenima u organima i organizacijama koji su korisnici novca iz budžeta. Na taj način će biti bolje kontrolisano kretanje broja zaposlenih i iznos potreban za plate.

Statistika

Prema najnovijim podacima, u institucijama na nivou BiH na kraju juna ove godine radilo je 3.887 službenika, dok ih je na početku godine bilo 3.752. Od ukupnog broja, najviše njih je raspoređeno na poslove savjetnika i saradnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana