Регистар запослених тек наредне године

Ведрана Кулага
Регистар запослених тек наредне године

Сарајево - Успостављење регистра запослених на нивоу БиХ још је на танком леду јер нису превазиђене све препреке које се односе на заштиту личних података, али надлежни вјерују да би тај чвор могли распетљати наредне године.

Формирање тог регистра је обавеза коју је прихватила БиХ у преговорима са међународним финансијским институцијама, а у оквиру реформи на путу ка ЕУ.

У Агенцији за државну службу БиХ, која је надлежна за те послове, у првој верзији плана рада од 2019. до 2021. године су навели да ће настојати да идуће године превазиђу препреке које се односе на заштиту личних података како би коначно био успостављен регистар запослених у институцијама БиХ.

- Предузећемо активности на успостављању довољног правног оквира за несметан рад развијеног регистра. План је да унос и одржавање података у регистру врше кадровске службе институција БиХ, а агенција би имала приступ оним личним подацима о службенику који су потребни за постављења, разрјешења, пензионисања, обуке и стручни развој, те права и обавезе - казали су у агенцији.

Из будућих евиденција ће се, додали су, генерисати различити извјештаји и погледи на податке који су неопходни за анализу рада агенције и за потребе извјештавања из ЕУ интеграција. Циљ је ефикасно управљање људским потенцијалима.

- Систем ће омогућити подршку код планирања и реализације процеса запошљавања, али и припрему материјала за Савјет министара и Парламент БиХ - појаснили су у агенцији.

Јавни сектор у БиХ је већ дуже вријеме под лупом домаћих и међународних институција, а њихова анализа ће показати колико има вишка радника и за колико је могуће смањити трошкове на основу њихових личних примања. Шеф Мисије Међународног монетарног фонда у БиХ Надим Илахи казао је раније да власти у БиХ са њима и Свјетском банком спроводе дубинску ревизију прегледа запослености у јавном сектору.

Економисти и представници невладиног сектора већ годинама упозоравају на енормно велики број запослених у јавном сектору, али да ништа није урађено како би он био смањен и обезбијеђене пријеко потребне уштеде.

На новом регистру запослених раде и у Српској. Припремили су, како су казали у Влади, добар дио терена за формирање дуго очекиваног регистра запослених који плату примају из буџета, а трају преговори са Свјетском банком о техничким детаљима.

Српска већ има регистар службеника, али ће успостављањем новог регистра бити проширен обухват јер ће у систем ући сви запослени који примају плату из буџета.

Рок за израду регистра био је, према плановима Владе РС, јун ове године, али без обзира на његово пробијање, надлежни увјеравају да увелико слажу коцкице за завршетак посла, који описују као веома озбиљан и сложен.

У Српској, према посљедњим подацима Агенције за државну службу, има око 20.000 људи који плату примају из буџета, почевши од јавне управе до здравства, образовања и других области.

Регистар запослених буџетских корисника дио је најновијег документа оквирног буџета Српске од 2019. до 2021. године. У том документу је наведено да је лани усвојен Закон о регистру запослених код корисника буџетских средстава, а да ће у наредном периоду бити успостављен регистар који ће садржавати податке о свим запосленима у органима и организацијама који су корисници новца из буџета. На тај начин ће бити боље контролисано кретање броја запослених и износ потребан за плате.

Статистика

Према најновијим подацима, у институцијама на нивоу БиХ на крају јуна ове године радило је 3.887 службеника, док их је на почетку године било 3.752. Од укупног броја, највише њих је распоређено на послове савјетника и сарадника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана