Regionalni centar za borbu protiv terorizma u BiH

Ž. D.
Regionalni centar za borbu protiv terorizma u BiH

Sarajevo - Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je juče da u BiH postoji ideja o uspostavljanju regionalne inicijative odnosno regionalnog centra za borbu protiv terorizma i radikalnog ekstremizma.

- Riječ je o ozbiljnom projektu koji je iniciran na regionalnom nivou, a za šta je dobijena otvorena i značajna podrška Evropske unije - kazao je Mektić nakon razgovora sa svojim pomoćnicima i rukovodiocima bezbjednosnih agencija u Sarajevu. Izrazio je nadu da bi u narednih mjesec do dva trebalo da bude održana regionalna konferencija na političkom nivou na kojoj bi bila usaglašena i potpisana jedna vrsta zajedničke izjave o uspostavljanju centra. 

- Cilj je da se dođe do vlastitih lista terorista, lica koja predstavljaju prijetnju od terorizma u regionu i da bude uspostavljena direktna veza sa evropskim centrom za borbu protiv terorizma, koji je počeo da radi 1. januara u Hagu - kazao je Mektić.

Dodao je da misli da su na dobrom putu kada je riječ o borbi protiv terorizma. Prema njegovim riječima, represivne mjere borbe protiv terorizma i nasilnog radikalizma - policijske, tužilačke i pravosudne, dale su poprilično dobre rezultate.

- Imamo blizu 30 optužnica, koje su podignute samo za učešće na stranim ratištima. Imamo dobre rezultate i pokazatelje, da ne kažem da smo manje-više zaustavili odlazak na strana ratišta - ocijenio je Mektić ističući da to ne znači da u BiH i dalje ne postoji teroristička prijetnja. Naglasio je da se u BiH uporedo sa represivnim mjerama preduzimaju i mjere deradikalizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana