Регионални центар за борбу против тероризма у БиХ

Ж. Д.
Регионални центар за борбу против тероризма у БиХ

Сарајево - Министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је јуче да у БиХ постоји идеја о успостављању регионалне иницијативе односно регионалног центра за борбу против тероризма и радикалног екстремизма.

- Ријеч је о озбиљном пројекту који је инициран на регионалном нивоу, а за шта је добијена отворена и значајна подршка Европске уније - казао је Мектић након разговора са својим помоћницима и руководиоцима безбједносних агенција у Сарајеву. Изразио је наду да би у наредних мјесец до два требало да буде одржана регионална конференција на политичком нивоу на којој би била усаглашена и потписана једна врста заједничке изјаве о успостављању центра. 

- Циљ је да се дође до властитих листа терориста, лица која представљају пријетњу од тероризма у региону и да буде успостављена директна веза са европским центром за борбу против тероризма, који је почео да ради 1. јануара у Хагу - казао је Мектић.

Додао је да мисли да су на добром путу када је ријеч о борби против тероризма. Према његовим ријечима, репресивне мјере борбе против тероризма и насилног радикализма - полицијске, тужилачке и правосудне, дале су поприлично добре резултате.

- Имамо близу 30 оптужница, које су подигнуте само за учешће на страним ратиштима. Имамо добре резултате и показатеље, да не кажем да смо мање-више зауставили одлазак на страна ратишта - оцијенио је Мектић истичући да то не значи да у БиХ и даље не постоји терористичка пријетња. Нагласио је да се у БиХ упоредо са репресивним мјерама предузимају и мјере дерадикализације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана