Reformska agenda biće glavna tema razgovora sa Merkelovom i Megerinijevom

Željka Domazet
Reformska agenda biće glavna tema razgovora sa Merkelovom i Megerinijevom

Sarajevo - Predstavnici RS u institucijama BiH očekuju da će njemački kancelar Angela Merkel i visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini tokom posjete Sarajevu na sto staviti reforme koje su postavljene kao uslov za napredak na putu ka EU.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kaže da Brisel od institucija u BiH očekuje napredak kada je riječ o reformskoj agendi i ispunjenju zadataka preuzetih potpisivanjem zajedničke izjave o opredijeljenosti za reforme na putu ka EU.

- Potrebno je da uskladimo ključne stvari kada je riječ o reformskoj agendi i za to dobijemo podršku Merkelove i Mogerinijeve. BiH se mora više okrenuti reformskim procesima i njihovom usklađivanju. Ne treba da energiju trošimo na raskole i razmimoilaženja - rekao je Šarović.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Lazar Prodanović očekuje da tokom posjete Merkelove i Mogerinijeve akcenat bude stavljen na reformsku agendu.

- Mislim da će one uputiti jasnu poruku vlastima u BiH da moraju napraviti vidne pomake u ekonomsko-socijalnim sferama. Odavno smo mogli imati i dogovoren i usvojen sistem koordinacije i krenuti u reforme u skladu sa Dejtonskim sporazumom koji nije smetnja našim reformskim procesima. Mora se veoma brzo vidjeti da BiH sprovodi reforme da ne bi ostala posljednja zemlja na zapadnom Balkanu - rekao je Prodanović.

Merkelova će BiH posjetiti 9. jula, a portparol Vlade Njemačke Štefen Zajbert istakao je da će glavne teme biti bilateralni i odnosi prema EU, te privreda sa akcentom na energetska pitanja. Mogerinijeva će u BiH boraviti 10. i 11. jula.

- Mogerinijeva će razgovarati sa predstavnicima vlasti u BiH o reformskom procesu u kontekstu evropske perspektive i drugim otvorenim pitanjima - kazao je portparol Delegacije EU u BiH Endi Mekgafi.

Protokol

Angela Merkel – 9. jul

- sastanak sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem, razgovor u četiri oka

- razgovor sa članovima Predsjedništva BiH u okviru radnog ručka

- posjeta izložbi "Srebrenica 11/07/1995" i sastanak sa predstavnicama Udruženja "Majke Srebrenice"

 

Federika Mogerini – 10. i 11. jul

- razgovor sa predstavnicima vlasti u BiH o reformskom procesu u kontekstu evropske perspektive

- potpisivanje okvirnog sporazuma o učešću BiH u operacijama u okviru Zajedničke spoljne i bezbjednosne politike

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana