Реформска агенда биће главна тема разговора са Меркеловом и Мегеринијевом

Жељка Домазет
Реформска агенда биће главна тема разговора са Меркеловом и Мегеринијевом

Сарајево - Представници РС у институцијама БиХ очекују да ће њемачки канцелар Ангела Меркел и високи представник ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Федерика Могерини током посјете Сарајеву на сто ставити реформе које су постављене као услов за напредак на путу ка ЕУ.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић каже да Брисел од институција у БиХ очекује напредак када је ријеч о реформској агенди и испуњењу задатака преузетих потписивањем заједничке изјаве о опредијељености за реформе на путу ка ЕУ.

- Потребно је да ускладимо кључне ствари када је ријеч о реформској агенди и за то добијемо подршку Меркелове и Могеринијеве. БиХ се мора више окренути реформским процесима и њиховом усклађивању. Не треба да енергију трошимо на расколе и размимоилажења - рекао је Шаровић.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Лазар Продановић очекује да током посјете Меркелове и Могеринијеве акценат буде стављен на реформску агенду.

- Мислим да ће оне упутити јасну поруку властима у БиХ да морају направити видне помаке у економско-социјалним сферама. Одавно смо могли имати и договорен и усвојен систем координације и кренути у реформе у складу са Дејтонским споразумом који није сметња нашим реформским процесима. Мора се веома брзо видјети да БиХ спроводи реформе да не би остала посљедња земља на западном Балкану - рекао је Продановић.

Меркелова ће БиХ посјетити 9. јула, а портпарол Владе Њемачке Штефен Зајберт истакао је да ће главне теме бити билатерални и односи према ЕУ, те привреда са акцентом на енергетска питања. Могеринијева ће у БиХ боравити 10. и 11. јула.

- Могеринијева ће разговарати са представницима власти у БиХ о реформском процесу у контексту европске перспективе и другим отвореним питањима - казао је портпарол Делегације ЕУ у БиХ Енди Мекгафи.

Протокол

Ангела Меркел – 9. јул

- састанак са предсједавајућим Савјета министара БиХ Денисом Звиздићем, разговор у четири ока

- разговор са члановима Предсједништва БиХ у оквиру радног ручка

- посјета изложби "Сребреница 11/07/1995" и састанак са представницама Удружења "Мајке Сребренице"

 

Федерика Могерини – 10. и 11. јул

- разговор са представницима власти у БиХ о реформском процесу у контексту европске перспективе

- потписивање оквирног споразума о учешћу БиХ у операцијама у оквиру Заједничке спољне и безбједносне политике

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана