Реформе прихватљиве ако не урушавају РС

Ж. Домазет, С. Шурлан
Реформе прихватљиве ако не урушавају РС

Сарајево - Договор за спровођење реформи, прије свега економских, које тражи ЕУ могуће је постићи, али је неприхватљиво урушавање улоге Републике Српске у том процесу.

Истакли су то званичници и представници странака из РС, коментаришући закључке Савјета за спољне послове Европске уније, према којима лидери партија које су заступљене у органима власти на нивоу БиХ треба да потпишу писану изјаву којом ће се обавезати за спровођење реформи у БиХ. Изјаву ће усагласити и припремити Предсједништво БиХ, а након што је лидери потпишу, треба да буде потврђена у Парламенту БиХ. Потом би Савјет ЕУ донио одлуку о ступању на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању са БиХ, чиме ће бити оживљен процес интеграције БиХ у ЕУ.

Предсједник РС и СНСД-а Милорад Додик рекао је за "Глас Српске" да је РС већ јасно рекла да је спремна да прихватити захтјеве ЕУ.

- Међутим сада добијамо некакве нове детаље који су очигледно креирани у Сарајеву. Кључно питање је на који начин ће се та изјава правити. Ми смо дали своју сагласност за одређене ствари и то је суштина онога што ми можемо да прихватимо и потпишемо и то ћемо учинити - истакао је Додик.

Додао је да је помало преамбициозно да се сачињава изјава коју потписују лидери, а да се то затим усваја у Парламенту БиХ.

- Имам осјећај да то у Европи нису довољно разумјели и да су то наметнули званичници у Сарајеву. Ипак, мислим да није спорно оно што Европа тражи, али ће бити спорно како да се имлементира. Мора се тачно знати ко је спреман да изврши одређене ствари у вези са питањем "Сејдић и Финци" и механизмом координације. Спреман сам да будем дио свега, под претпоставком да се имплементира само оно што је тамо написано и што сам потписао - додао је Додик.

За њега је спорно и то што Предсједништво БиХ преузима улогу онога ко ће припремити изјаву.

- Мислим да то треба искоординисати између лидера и да се на тај начин може нешто постићи. Свако подметање и урушавање улоге Српске у цијелом том процесу за нас не може бити прихватљиво. Централизација и унитаризација БиХ под плаштом некаквих реформи нису прихватљиви - подвукао је Додик.

Лидер СП-а Петар Ђокић подржава нову европску иницијативу за БиХ која подстиче економски раст и реформе које ће обезбиједити квалитетнији и бољи живот свим људима и општи напредак земље у економском смислу.

- Није проблем да такву иницијативу подржимо у дијелу који се односи на економске реформе и могућности да оспособимо земљу и њен потенцијал да даје више у корист грађана - истакао је Ђокић, који је такође упозорио да Предсједништво БиХ ризикује да преузиме дио послова који није у његовој уставној надлежности.

Предсједник Народне скупштине РС и потпредсједник ДНС-а Недељко Чубриловић је казао да ова странка подржава све иницијативе ЕУ чији је циљ стабилизација укупних прилика и истакао да очекује сагласност свих политичких опција из РС о овом питању.

Лидер СДС-а Младен Босић не очекује проблеме у вези са текстом изјаве и њеним усвајањем.

Предсједавајући Предсједништва БиХ и лидер ПДП-а Младен Иванић каже да ће Предсједништво на првој сједници 23. децембра разматрати план активности и садржај изјаве.

- У овом тренутку је заиста тешко рећи рок за завршетак посла, али очекујемо да ће се то десити што прије. Можда ће бити проблема када дође на ред утврђивање садржаја реформи и када се о томе буде разговарало - рекао је Иванић.

Хрватски члан Предсједништва и предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић сматра да БиХ треба што хитније спровести иницијативу из Брисела, те да је увјерен да ће се домаћи политичари успјети договорити.

- Ради се најприје о економским и социјалним реформама, али ће се морати радити и на рјешавању проблема функционалности државе и других нивоа власти - истакла је високи представник за заједничку спољну и безбједносну политику ЕУ Федерика Могерини. Додала је да вјерује да ово може бити прекретница на путу БиХ ка ЕУ и нови почетак и ЕУ и БиХ.

Отправник послова Делегације ЕУ у БиХ Ренцо Давиди је нагласио да је, да би се обавезивање лидера и институција у БиХ сматрало неопозивим, потребан веома висок ниво консензуса.

Новац за БиХ

Делегација ЕУ у БиХ саопштила је јуче да Унија планира да подржи реформе у БиХ са 165,8 милиона евра и то у секторима који се тичу демократије и управљања, владавине права и основних права, конкурентности и иновација, локалне развојне стратегије, те образовања, запошљавања и социјалне политике. Додаје се да је Европска комисија у понедјељак усвојила стратешки документ за БиХ, којим се утврђују приоритети за финансијску подршку ЕУ за период од 2014. до 2017. године с циљем пружања подршке земљи на њеном путу ка европским интеграцијама.

- Ова помоћ стиже у веома важно вријеме за БиХ. Њоме ће се подржати обновљени приступ ЕУ - истакао је европски комесар за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана