Refik Hodžić: Svijet je umoran od bošnjačke politike u BiH

Tanjug
Refik Hodžić: Svijet je umoran od bošnjačke politike u BiH

Sarajevo - Skoro da je nemoguće da Sarajevo ima nove dokaze na osnovu kojih bi se zasnivao zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, izjavio je Refik Hodžić, direktor komunikacija Međunarodnog centra za tranzicijsku pravdu sa sjedištem u Njujorku.

Hodžić, nekadašnji portparol Haškog tribunal, rekao je za BHRT da njemu nije poznato da ti novi dokazi postoje.

"I da postoje, BiH je u situaciji u kojoj skoro pa da nema šanse da proceduralno sud to prihvati, s obzirom na odredbe člana 61. Statuta", rekao je.

Taj član, precizirao je, izričito predviđa da bilo kakvi novi dokazi, koji bi bili odlučujuće prirode po reviziju, moraju da budu podneseni šest mjeseci od saznanja o njihovom postojanju.

"Bilo bi apsolutno nevjerovatno da se čitavih 10 godina nije znalo za takve dokaze, a da su oni otkriveni sad, nekoliko dana prije podnošenja zahtjeva za reviziju", rekao je Hodžić.

Zato on smatra da takvi novi dokazi skoro da je, kako kaže, nemoguće da postoje.

Smatra i da se političari u BiH ovim predmetom bave na jedan vrlo neodgovoran, populistički i, prije svega, način koji se koristi za politički profit a, u stvari, nema nikakve veze sa tim proklamovanim namjerama da se dođe do neke velike istine i pravde.

"Mi već imamo dovoljno elemenata da se u direktnim bilateralnim odnosima između BiH i Srbije postave određena pitanja koja su pitanja obaveze Srbije zbog onoga što je uradila u BiH", kazao je Hodžić i dodao da je to ono na čemu BiH treba i može da insistira, na osnovu već postojećih dokaza koje je Tribunal prikupio.

A ne da, kako kaže, "ovakvim neozbiljnim, neodgovornim pristupom ne samo daje Srbiji alibi za kontinuirano negiranje njene uloge u Bosni i Hercegovini, nego ponovo iznova traumatizuju, ponižavaju žrtve njenih zločina od ljudi koji se predstavljaju kao zaštitnici tih istih žrtava".

Upitan otkud to da danas sa svih strana bošnjačkom članu Predsjedništva Bakiru Izetbegoviću stižu poruke i upozorenja međunarodnih zvaničnika da ne pokreće reviziju presude, Hodžić kaže da BiH mora da shvati da je svijet umoran od insistiranja na samo jednom izvoru legitimiteta i temelja bošnjačke politike u BiH.

"A to je - vidite šta ste dozovolili da nam se desi i sada ispunite naše uslove. Mislim da je vrlo važno razlučuti između podrške međunarodne zajednice žrtvama, istini, onome što se dogodilo i podršci jednoj takvoj politici koja nije utemeljena ni na kakvom stvarnom, iskrenom pokušaju da se prošlošću bavi na jedan konstruktivan način tako da se dođe do istine, da se dođe do pravde za žrtve i da se krene naprijed u budućnost koja neće biti opterećena tom prošlošću", naveo je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana