Референдум о правосуђу поново у Скупштини

Дарко Момић
Референдум о правосуђу поново у Скупштини

Бањалука - Пресуда Суда БиХ којом је ратни командант Армије РБиХ у Сребреници Насер Орић правоснажно ослобођен оптужби за ратне злочине над српским цивилима и војницима на површину је поново избацила питање референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, а представници парламентарних партија у Српској тврде да немају ништа против да се иницијатива о референдуму поново покрене.

Међутим, нико још не даје наговјештај да ће баш његова странка покренути иницијативу. Ипак, мандатар за састав нове Владе РС Радован Вишковић на питање “Гласа Српске” о тој могућности дао је врло индикативан одговор.

- Доћи ће и то питање на дневни ред. Сачекајте експозе, па ћете чути - рекао је Вишковић.

Могућност да се то питање поново нађе на дневном реду дају закључци Народне скупштине РС са сједнице одржане 7. новембра прошле године на којој је стављена ван снаге Одлука о расписивању републичког референдума о Суду и Тужилаштву БиХ. Један од закључака прецизно каже да “Народна скупштина РС сматра да је потребно Одлуку о спровођењу референдума о Суду и Тужилаштву БиХ поново вратити на дневни ред у НСРС и спровести је и то чим буде постигнут консензус свих значајних политичких субјеката у НСРС и Парламенту БиХ, а са сједиштем у Републици Српској”.

Представници парламентарних партија у Српској слажу се да о овом питању треба постићи консензус. Замјеник шефа Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић каже да то питање треба покренути и да не жели уопште да улази у то ко ће и како то да уради.

- Поента је да се постигне консензус, а не као до сада да неко некога мора да зове да дјелујемо јединствено. Ваљда је сада свима јасно да Суд БиХ не функционише онако како би требало и да је то политички пројекат који својим одлукама и пресудама треба да измијени и оно што се дешавало у рату. У наредном периоду сви релевантни политички субјекти треба да сједну за сто и договоре се како се понашати и какве кораке треба предузети о питању Суда и Тужилаштва БиХ - каже Жунић за наш лист.

Шеф Клуба посланика ДНС-а Дарко Бањац каже да у овој странци нису расправљали о овом питању, али да сигурно неће бити препрека.

- Штавише, сматрамо да то треба вратити на дневни ред, јер је пресудом Насеру Орићу правосуђе на нивоу БиХ показало да примјењује селективну правду и да је то у ствари правосуђе само за Србе - каже Бањац.

Идентично мишљење дијели и његова дојучерашња страначка колегиница Споменка Стевановић, која је на челу Независног демократског клуба посланика.

- Без става клуба не могу да кажем да ли смо спремни да ми покренемо иницијативу да се референдум врати на дневни ред, али сигурно не бисмо били против тога - каже Стевановићева.

Шеф Клуба ПДП-а Перица Бундало каже да није на опозицији да покреће иницијативу, јер то треба да раде владајуће партије.

- Постоји парламентарна већина у НСРС, а извјесно је да ће исте странке чинити већину и на нивоу БиХ. На ономе ко има већину је да покрене иницијативу, а ми ћемо се онда изјаснити поводом те иницијативе - каже Бундало.

Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић каже да треба бојкотовати Суд и Тужилаштво БиХ, али није оптимиста када је ријеч о њиховом евентуалном стављању ван закона.

- Наравно да бисмо то подржали, али, нажалост, реалност је таква да све што се налази на нивоу БиХ не могу промијенити ни много веће силе од нас. У сваком случају, СДС ће подржати све што је од виталног националног интереса за Републику Српску и српски народ - каже Станић.

Одлука

Народна скупштина РС је Одлуку о расписивању референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ усвојила 15. јула 2015. године. Референдумско питање требало је да гласи: - Да ли подржавате неуставно и неовлашћено наметање закона од високог представника и међународне заједнице у БиХ, посебно наметнуте законе о Суду и Тужилаштву БиХ и примјену њихових одлука на простору РС.

Та одлука је тек 20. септембра 2017. године објављена у “Службеном гласнику РС”, да би 7. новембра прошле године била стављена ван снаге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана