Referendum o Tužilaštvu i Sudu BiH u septembru

Svjetlana Šurlan
Referendum o Tužilaštvu i Sudu BiH u septembru

Banjaluka - Referendum na kojem bi se stanovnici RS izjasnili o pitanju "Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametnute zakone od strane visokog predstavnika u BiH, posebno zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru RS" trebalo bi da bude održan u prvoj sedmici septembra.

Rekao je to juče predsjednik RS Milorad Dodik nakon sastanka sa predstavnicima vladajuće koalicije u Srpskoj. Planirano je da sastanku prisustvuju predstavnici svih srpskih parlamentarnih stranaka u RS, ali se pozivu nisu odazvali predstavnici opozicije.

Dodik je kazao da će Narodnoj skupštini RS uputiti zahtjev za održavanje posebne sjednice na kojoj bi bila aktivirana odluka o raspisivanju referenduma. Odluka o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH donesena je 2011. godine, ali je suspendovana na određeno vrijeme zbog dogovora sa tadašnjim visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbjednost EU Ketrin Ešton o započinjanju strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u sklopu kojeg su trebalo da budu riješeni gorući problemi u pravosuđu.

 - Ispostavilo se da je taj dijalog podvala, jer je pokušano da bude vođen na drugi način nego što je dogovoreno sa Eštonovom i zbog toga nismo imali napredak. RS i FBiH su strane u razgovorima u dijalogu, a sada su u ravnopravan položaj u tom procesu stavljeni Sud i Tužilaštvo BiH o kojima se odlučuje i 30 nevladinih organizacija - naglasio je Dodik.

Na pitanje da li i sada očekuje reakciju Brisela, s obzirom na to da je prošli put kada je spomenut referendum došla Eštonova, Dodik je odgovorio: "Nisam zainteresovan da ikoga dovodim. Nažalost, dogovor s Eštonovom nije poštovan".

Dodik je rekao da će odluka o referendumu biti aktivirana, a referendumsko pitanje preformulisano.

- Naravno da na referendumu očekujemo veliko "ne". Plan je da dobijemo volju naroda, a kada to dobijemo, onda je obaveza svih koji odlučuju u ime naroda, gdje god bili, ovdje ili na nivou BiH, da je poštuju - istakao je Dodik.

On smatra da odluka o raspisivanju referenduma ne može naići na prepreke u Vijeću naroda RS.

 - Zašto bi Bošnjaci štitili vidljivo neustavnu odluku. Moguće da jednog dana odemo na referendum i o Vijeću naroda - naglasio je Dodik.

Ponovio je da Sud i Tužilaštvo BiH djeluju pristrasno.

- Te institucije zloupotrebljavaju sistem. U njima se vrši egzekucija u ime jedne političke partije, naroda i politike, što je bilo vidljivo i u slučaju ratnog komandanta Armije RBiH Nasera Orića. Bakir Izetbegović i Denis Zvizdić vršili su pritisak na diplomatske strukture u BiH i Švajcarskoj da bi Orić bio izručen u Sarajevo i pušten na slobodu - naglasio je Dodik i dodao da ništa nije urađeno ni u slučaju protiv ratnog komandanta Petog korpusa Armije RBiH Atifa Dudakovića i drugih koji su činili zločine nad Srbima.

Predsjednik RS je istakao da su Sud i Tužilaštvo BiH uspostavljeni neustavno voljom visokog predstavnika.

- Sud i Tužilaštvo BiH su nametnuti od visokih predstavnika. BiH nema te nadležnosti, a visoki predstavnici nemaju pravo da nameću zakone - naglasio je Dodik i poručio da RS ne želi da štiti ikoga ko je počinio bilo kakav zločin, ali da su Srbi osuđeni na više od 1.000 godina zatvora, a ostali na nekoliko desetina godina za iste zločine.

U opozicionim strankama, koje okuplja Savez za promjene (SDS, PDP i NDP), rekli su da se nisu odazvali Dodikovom pozivu, jer je SNSD često do sada zloupotrebljavao pitanje referenduma.

- Ne postoji jasan plan šta će se raditi nakon referenduma, ni koje zemlje će podržati RS u toj aktivnosti - istakli su u Savezu za promjene.

Dodali su da su nezadovoljni radom Suda i Tužilaštva BiH, jer se pitanjima ratnih zločina pristupa selektivno i pristrasno, a pitanje organizovanog kriminala i korupcije nije prioritet interesovanja ovih institucija.

- Uprkos tome ne želimo da budemo dio igre koju vode Dodik i SNSD, posebno imajući na umu da Dodik najavljenu inicijativu o referendumu može pokrenuti i bez nas, jer za to ima skupštinsku većinu, kao što je to imao i kada su glasovima SNSD-a u Parlamentu BiH ranije izglasani zakoni o Sudu i Tužilaštvu BiH - naveli su u Savezu za promjene.

Lider PDP-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra da bi najava referenduma mogla proizvesti dodatnu nestabilnost u BiH.

- Imam utisak da Dodik ovaj put misli ozbiljno. Zna li koji je korak poslije, nisam siguran. Zna li koje su posljedice, ni to nisam siguran. Poslije toliko godina priče, mislim da je on ozbiljan i to će sad biti potpuno nova situacija. Ući ćemo u jednu vrstu političke nestabilnosti, ali nadam se da će se iz ovog izvući lekcije - kazao je Ivanić i izrazio nadu da će se Tužilaštvo i Sud BiH početi ponašati jednako prema svim žrtvama i zločincima.

Dodik je rekao da nedolazak opozicije na sastanak govori o njihovom podaništvu Sarajevu i spirali izdaje i prenosa nadležnosti kojom su krenuli.

- Ako nije mogao da nas objedini sud koji progoni Srbe i koji pušta na slobodu ratnog zločinca Orića, onda ne znam šta nas može objediniti i šta bi bilo dovoljno da ljudi iz SDS-a shvate situaciju u kojoj se nalazimo - rekao je Dodik i naveo da je najbolja konstatacija opozicije da SNSD ima većinu pa da oni nisu potrebni.

Lider SP-a Petar Đokić rekao je da je nekorektno što opozicija nije došla na sastanak i podsjetio da su se ranijim predsjednicima RS, koji su bili iz SDS-a, sve partije uvijek odazivale na poziv za sastanak iako se nisu slagale o određenim pitanjima.

SAD i EU

U Ambasadi SAD u Sarajevu su rekli da je pravosuđe BiH predviđeno Dejtonskim sporazumom i da ga je potvrdio Ustavni sud BiH.

- Ova nadležnost je oduvijek pripadala državi. Nijedan entitet ne može organizovati referendum o nadležnostima koje pripadaju državi - istakli su u američkoj ambasadi i dodali da Sud i Tužilaštvo BiH moraju temeljno istražiti nove dokaze u slučajevima ratnih zločina.

U Delegaciji EU u BiH su rekli da postoje nedostaci u postojećem sistemu pravosuđa BiH, čime će se pozabaviti ciljane reforme, ali da se ono ne dovodi u pitanje.

Milorad Dodik je istakao da je pravosuđe prema Dejtonskom sporazumu u nadležnosti entiteta i da nije tačno da je ta nadležnost oduvijek pripadala BiH.

- Sud i Tužilaštvo BiH ne postoje u Ustavu BiH i kao takvi nemaju legalitet, ni legitimitet. Uz sve to, nisu ni nezavisni - naglasio je Dodik.

 

13. april 2011. godine

- Narodna skupština RS podržala inicijativu predsjednika RS da bude održan referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH. Referendumsko pitanje: "Da li podržavate nametnute zakone od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH i njihovu neustavnu verifikaciju u Parlamentarnoj skupštini BiH?"

 

13. maj 2011. godine

Ketrin Ešton i Milorad Dodik postigli su u Banjaluci dogovor o otvaranju strukturalnog dijaloga o pitanjima rada i funkcionisanja pravosuđa u BiH.

 

1. jun 2011. godine

U Narodnoj skupštini RS stavljena van snage odluka o raspisivanju referenduma na inicijativu Milorada Dodika, koji je pojasnio da su se za to odlučili imajući u vidu da su zajednički sa EU ocijenili da referendum za sada nije neophodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana