Референдум није хир већ борба за права РС

Свјетлана Шурлан
Референдум није хир већ борба за права РС

Бањалука - Предсједник РС Милорад Додик изјавио је у петак да Српска има избор да прећутно легализује оно што је насиљем направљено или да се кроз реформе колико-толико избори за уважавање њених права.

- Приоритет је окупљање у борби за права РС, не само политичара, већ цијеле заједнице - истакао је Додик.

Говорећи на међународном савјетовању правника "Октобарски правнички дани" у Бањалуци, Додик је позвао правнике да се окупе око онога што је право Српске, истакавши да она не смије изгубити међународно верификовану аутономију. Додао је да је РС потребно конституисање јасног става о референдуму, али и активизам правне заједнице.

- То није подршка политици или авантури, то је подршка праву. Ако у овој фази пређемо преко овога што нам намећу, дефинитивно смо поставили пут за самоуништење наше аутономије. Колико будемо имали снаге, толико ћемо се изборити за наша права, уколико будемо јединствени, биће афирмисана наша права, а ако будемо нејединствени, нема нас нигдје - истакао је Додик.

Нагласио је да је бесмислен опстанак правосудног система у којем Суд и Тужилаштво БиХ када пожеле узимају предмете из надлежности других нивоа.

- То нигдје нема и зато правна борба путем референдума није никакав хир или случајно изабран термин. Високи представник наметао је огромне промјене у уставноправном поретку у БиХ, кршећи Устав и мијењајући га и РС ће затражити извјештај о његовом дјеловању како би га размотрила у парламенту. Високи представник је путем одлука доносио законе и то је учинио више од 280 пута, а ти закони су утицали на формирање правног система који је супротан Дејтонском споразуму и Уставу - истакао је Додик.

Нагласио је да се БиХ већ 20 година бави спровођењем међународног споразума и да је неопходно ауторитативно правно мишљење о томе.

- Лаж је да је високи представник ауторитет за тумачење Дејтонског споразума. Он је ауторитет за тумачење Анекса 10 споразума - рекао је Додик.

Високог представника Валентина Инцка је назвао патолошким лажовом говорећи о његовом писму упућеном Савјету безбједности УН у којем је наведено да РС референдумом крши Дејтонски споразум.

- То прође у јавности, остане увјерење да он има право да то процјењује, а нема и то потврђују акти - казао је Додик.

Предсједник РС је нагласио да је од доношења одлуке о расписивању референдума добио безброј пријетњи.

- Пријете да ће према мени или неком од нас поново предузети санкције, да ћемо наводно бити кажњени. Нисмо се препали, видим да све рјеђе долазе, што значи да нема потребе да о томе више разговарамо - рекао је Додик.

Додао је да му је један странац пријетио забраном путовања у Европу и Америку ако буде расписан референдум.

- Видим да су почели да реализују нешто од тих ствари. Одговорио сам му да се ми Срби окупимо само кад нас почну кажњавати и да мени треба хомогенизација. Рекао сам му "када то урадите, онда ћу вам расписати референдум о самосталности". Отишао је збуњен - истакао је Додик.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић казао је да референдум ни у ком случају не крши Дејтонски споразум.

- Напротив, то је један од најзначајнијих облика демократског изјашњавања грађана у складу са међународним правом - истакао је Чубриловић.

Инцко је казао да грађани РС имају право на слободу говора, али не и на референдум о правосуђу на нивоу БиХ.

- Народна скупштина може организовати референдуме само о питањима која су у надлежности ентитета. Референдум о коме причамо односи се на питања која се тичу закона о Суду и Тужилаштву БиХ и спровођењу њихових одлука на територији РС, што према Уставу БиХ спада у надлежности на нивоу БиХ. Он се такође бави и овлашћењима високог представника, која проистичу из међународног права. Укратко, питања којима се референдум бави не спадају у надлежности ентитета - рекао је Инцко, наводећи да је фрустрирајуће да се највећи дио дискусије о правосуђу на нивоу БиХ не бави мјерама које су потребне да би био побољшан њихов рад, него тиме како ослабити или укинути те институције.

Предсједник Уставног суда РС Џерард Селман казао је да је тренутно потребан посебан ангажман свих, а посебно правника јер се замјеном теза кроз реформу правосуђа на свим нивоима власти покушава мијењати Дејтонски споразум и Устав БиХ.

Изградња правног система

Отварајући "Октобарске правничке дане" предсједник Академије наука и умјетности РС Рајко Кузмановић рекао је да садашња генерација правника има важну улогу у Српској и БиХ јер се ствара нови правни поредак и нове правне и државне институције које нису предвиђене Уставом.

- Оне су под снажним утицајем међународне заједнице. На нивоу БиХ формирају се судови, тужилаштва, агенције, управе и дирекције мимо Устава и договора - указао је Кузмановић и навео да одузимају надлежности РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана