Referendum najvjerovatnije u prvoj sedmici septembra

Srna
Referendum najvjerovatnije u prvoj sedmici septembra

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da bi referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH trebalo da bude održan najmanje 30, a najviše 60 dana od donošenja odluke, odnosno u prvoj sedmici septembra.

"Referendumsko pitanje bi trebalo da glasi - 'Da li podržavate neustavno i neovlašteno nametnute zakone od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske'. Naravno da očekujemo veliko ne", istakao je predsjednik Srpske.

Nakon sastanka sa predstavnicima vladajućih stranaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Dodik je rekao novinarima u Banjaluci da će uputiti zahtjev za održavanje posebne sjednice parlamenta Srpske na kojoj bi trebalo da bude reaktivirana odluka o održavanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

On je naglasio da je plan da se dobije volja naroda, što bi bila obaveza za sve koji odlučuju u njegovo ime.

Današnjem sastanku kod predsjednika Republike Srpske prisustvovali su premijer Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, predsjednik PUP-a Ilija Stevančević, predsjednik SRS Dragan Đurđević i predstavnik DNS-a Neđo Trninić.

Srpska ispunjava budžetske obaveze

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da Srpska redovno ispunjava sve budžetske obaveze.
"Republika Srpska nema vidljivih izazova da i u budućnosti neće redovno izmirivati obaveze. Međunarodni monetarni fond /MMF/ prolongira donošenje odluka, zbog namjere da ovdje destabilizuju situaciju", rekao je Dodik novinarima i napomenuo da Srpska nije isključivo oslonjena na MMF.

On kaže da je prihvatljivo kreditno zaduženje i kod drugih institucija, ne samo kod MMF-a.

"Međutim, za nas je vijest da privredni tokovi u Republici Srpskoj idu uzlaznom putanjom, da je povišena stopa industrijske proizvodnje i javnih prihoda, te da Srpska može očekivati da će bruto domaći proizvod biti viši nego prošle godine", dodao je Dodik.

On je napomenuo da su, uprkos pričama lidera PDP-a Mladena Ivanića od prije četiri godine da penzije neće biti isplaćivane, one i danas redovne.

"Odgovornost Srpske je da obezbijedi redovnost isplate penzija. O našoj odgovornosti govori i najave prelaska na trezorsko finansiranje isplate penzija", rekao je Dodik i podsjetio da su penzije povišene, a da plate nisu umanjivane.

On je napomenuo da Srpska ima stabilniji fiskalni sistem i institucije od Federacije BiH.

Govoreći o poskupljenju struje u Srpskoj, Dodik je rekao da je to stvar regulatorne agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana