Референдум и попис иду у суд

Ведрана Кулага
Референдум и попис иду у суд

Бањалука - Заједничка комисија Народне скупштине и Вијећа народа РС није јуче постигла сагласност о вету Клуба Бошњака на одлуку о расписивању референдума о Дану Републике и Закону о објави резултата пописа становништва у РС па ће коначну одлуку о томе донијети Уставни суд РС.

Референдум о Дану РС је посљедица одлуке Уставног суда БиХ, који је гласовима бошњачких и страних судија утврдио да дио Закона о празницима који се односи на обиљежавање 9. јануара, као Дана РС, није у складу са Уставом БиХ. Референдум је заказан за 25. септембар, а питање гласи "Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике". Закон о попису РС донесен је након што је Српска одбацила резултате пописа које је објавила Агенција за статистику БиХ на основу једностране и незаконите методологије за обраду пописних података.

Бошњачки представници тврде да РС нема уставне надлежности за те потезе, а потпредсједник Народне скупштине Сенад Братић је рекао да су Бошњаци прегласани на јучерашњој сједници заједничке комисије.

- Закон о објави резултата пописа становништва смо оспоравали у цијелости, јер је то незаконит покушај брисања из пописа око 200.000 људи чији су коријени овдје - додао је Братић.

Говорећи о референдуму, Братић је нагласио да се 9. јануар покушава наметнути Бошњацима, Хрватима и осталим народима и да то представља два корака уназад када је у питању демократија на овим просторима.

Потпредсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић му је одговорио да није било прегласавања, јер су одлуке донесене седам напрема два.

- Није било прегласавања, него је оспорена могућност Клубу Бошњака да наметне своје мишљење и своје ставове осталим клубовима. Када је ријеч о примједбама на Закон о објави резултата пописа, сматрамо да је на сцени најлицемјернији покушај да се дозволи коришћење методологије једном, а оспори другим народима - истакао је Стевандић.

За улагање вета на одлуку о референдуму, каже Стевандић, није било рационалне основе.

- Одлуком о одржавању референдума другим народима се ништа не оспорава, нити намеће, већ се бране демократска начела и европске вриједности - поручио је Стевандић и додао да онај ко не поштује РС не треба да тражи од ње да уважава БиХ.

Предсједник Клуба Бошњака у Вијећу народа РС Мујо Хаџиомеровић рекао је да ће користити сва правна средства да побију правни основ на који се позива предлагач закона о попису, док је у вези са референдумом поручио да се одлука Уставног суда БиХ о томе не може коментарисати, већ спроводити.

Тужилаштва

Одбор за уставна питања Народне скупштине РС утврдио је јуче да Законом о јавним тужилаштвима није повријеђен витални интерес ниједног конститутивног народа.

У одговору на захтјев Клуба Бошњака наведено је да тај захтјев није утемељен у Уставу РС и да се њиме злоупотребљава институт заштите виталног националног интереса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана