Referendum glas za Srpsku

Vedrana Kulaga
Referendum glas za Srpsku

Banjaluka - Referendum o Danu Republike biće održan 25. septembra, a zvaničnici RS pozvali su građane da masovno izađu na birališta i dostojanstveno odluče da li žele da 9. januar i dalje slave kao rođendan Srpske.

Referendum o Danu Republike biće održan nakon što je Ustavni sud BiH donio odluku da proslava tog praznika na 9. januar nije u skladu sa Ustavom BiH jer je tog datuma i pravoslavni praznik Sveti Stefan.

Predsjednik RS Milorad Dodik poručio je da je ovo veliki dan za Srpsku i njen narod.

- Veoma je važno da referendum prođe mirno i da ne bude ekscesa. Ako neko neće da izađe na referendum, to je njegov stav i to treba poštovati - poručio je Dodik.

Naglasio je da moramo pokazati da smo zreo demokratski narod i da imamo pravo na odluke.

- Od ovog referenduma zavisiće i naše tretiranje u budućnosti. Zato molim sve građane RS da ovaj referendum shvate kao priliku da poboljšamo našu poziciju da i u budućnosti odlučujemo o važnim pitanjima - rekao je Dodik.

Premijer RS Željka Cvijanović istakla je da će referendum biti praznik demokratije kao i u svim drugim zemljama.

- Referendum nije uperen ni protiv koga, nikoga ne provocira, niti ima namjeru da pređe preko "crvene linije" - kazala je Cvijanovićeva.

Lider DNS-a Marko Pavić kaže da je referendum zakonsko i ustavno pravo RS i da ne zadire u bilo čije interese.

- Za nas je 9. januar dan kada je donesena odluka o formiranju RS i pozivam sve da izađu i glasaju u nedjelju za taj dan - rekao je Pavić.

Poziv građanima da izađu na birališta uputio je i predsjednik Izvršnog odbora SP-a Slobodan Protić.

- Narod treba masovno da izađe i potvrdi ono što znamo - rekao je Protić.

Potpredsjednik SDS-a Milovan Bjelica je kazao da je važno da građani izađu na referendum, dok je lider PDP-a Branislav Borenović kazao da građani treba da iskažu svoj stav u vezi sa Danom Republike.

O referendumu su u petak razgovarali predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović i šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark.

- Vigemark se interesovao za korake poslije 25. septembra. Upoznao sam ga da će Narodna skupština pristupiti donošenju zakona o praznicima RS u kome će biti definisani stavovi koji neće vrijeđati druge narode i koji treba da bude donesen uz saglasnost svih učesnika u radu Narodne skupštine - pojasnio je Čubrilović.

Vigemark je ponovio da EU smatra da je referendum nepotreban i da je to pitanje prenaduvano, te da je jedini način za njegovo rješavanje dijalog.

Čubrilović je sa ministrom unutrašnjih poslova RS Draganom Lukačem razgovarao o bezbjednosti u Srpskoj sa posebnim osvrtom na dane referenduma i izbora. MUP RS je, kako je rekao Lukač, podigao nivo bezbjednosti zbog informacija da bi pojedini radikalni krugovi mogli ugroziti institucije Srpske ili mjesta određena za glasanje na referendumu o Danu Republike.

- Postoje određene indicije da može doći do pojedinačnih ugrožavanja institucija RS ili građana i naša dužnost je da ih obezbijedimo - istakao je Lukač.

Podvukao je da će Policija RS eventualne pokušaje smatrati terorizmom i odgovoriti na adekvatan način.

- RS i sve njene institucije opredijeljene su za trajan mir u BiH. Nikome u RS ne pada na pamet da na bilo koji način podriva mir i da utiče na dizanje tenzija - kazao je Lukač.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko najavio je da su nakon održavanja referenduma moguće sankcije za vlasti u RS, odnosno za one koji su "sprovođenjem referenduma o Danu RS počinili krivično djelo".

- Mislim da su sankcije moguće. Moram održati sastanak Savjeta za primjenu mira (PIC) i mislim da ćemo govoriti o tome, da bi došlo do sankcija. Više snage imamo ako smo jedinstveni. Do sada nije bilo raspoloženja u PIC-u za neke sankcije, ali vidim da se tamo klima mijenja i da sve više članova smatra da se mora nešto napraviti. Referendum je kršenje Dejtonskog sporazuma s obzirom na nepoštovanje odluka Ustavnog suda BiH - kazao je Incko.

Dodik je istakao da se Incko dodvorava sarajevskoj čaršiji.

- On to radi da ga sarajevska čaršija ne bi napadala jer ima ugodan život i veliku platu koju ne bi da ugrozi, pa mu je najlakše da se okomi na RS. To su političke igre - rekao je Dodik i istakao da će referendum o Danu RS biti održan bez obzira na reakcije koje dolaze iz Sarajeva.

Salkićev poziv

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić ocijenio je u petak da je referendum neustavan i antidejtonski i pozvao Bošnjake da ne izlaze na glasanje.

- Pozivam ih da ostanu mirni, dostojanstveni i da 25. septembar posmatraju kao obični jesenji dan. Za nas referendum ne postoji, niti nam bilo šta znače njegovi rezultati - naglasio je Salkić.

Glasačka mjesta izvan RS

* Srbija - Beograd, Novi Sad, Zrenjanin, Subotica, Pančevo

* Njemačka - Štutgart, Frankfurt, Manhajm, Vupertal, Hajlbron, Minhen

* Švajcarska - Arbedo, Sent Galen, Lucern, Bazel, Nojhauzen

* Austrija - Beč, Grac, Linc, Inzbruk

* Ruska Federacija - Moskva, Jekaterinburg

* Belgija - Brisel, Antverpen

* Holandija - Roterdam

- Građani koji izlaze na referendum mogu da glasaju na biračkom mjestu na kojem glasaju na izborima

- Glasačko mjesto građani mogu da provjere slanjem besplatne poruke na broj 065/1244

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana