Референдум глас за Српску

Ведрана Кулага
Референдум глас за Српску

Бањалука - Референдум о Дану Републике биће одржан 25. септембра, а званичници РС позвали су грађане да масовно изађу на биралишта и достојанствено одлуче да ли желе да 9. јануар и даље славе као рођендан Српске.

Референдум о Дану Републике биће одржан након што је Уставни суд БиХ донио одлуку да прослава тог празника на 9. јануар није у складу са Уставом БиХ јер је тог датума и православни празник Свети Стефан.

Предсједник РС Милорад Додик поручио је да је ово велики дан за Српску и њен народ.

- Веома је важно да референдум прође мирно и да не буде ексцеса. Ако неко неће да изађе на референдум, то је његов став и то треба поштовати - поручио је Додик.

Нагласио је да морамо показати да смо зрео демократски народ и да имамо право на одлуке.

- Од овог референдума зависиће и наше третирање у будућности. Зато молим све грађане РС да овај референдум схвате као прилику да побољшамо нашу позицију да и у будућности одлучујемо о важним питањима - рекао је Додик.

Премијер РС Жељка Цвијановић истакла је да ће референдум бити празник демократије као и у свим другим земљама.

- Референдум није уперен ни против кога, никога не провоцира, нити има намјеру да пређе преко "црвене линије" - казала је Цвијановићева.

Лидер ДНС-а Марко Павић каже да је референдум законско и уставно право РС и да не задире у било чије интересе.

- За нас је 9. јануар дан када је донесена одлука о формирању РС и позивам све да изађу и гласају у недјељу за тај дан - рекао је Павић.

Позив грађанима да изађу на биралишта упутио је и предсједник Извршног одбора СП-а Слободан Протић.

- Народ треба масовно да изађе и потврди оно што знамо - рекао је Протић.

Потпредсједник СДС-а Милован Бјелица је казао да је важно да грађани изађу на референдум, док је лидер ПДП-а Бранислав Бореновић казао да грађани треба да искажу свој став у вези са Даном Републике.

О референдуму су у петак разговарали предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић и шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк.

- Вигемарк се интересовао за кораке послије 25. септембра. Упознао сам га да ће Народна скупштина приступити доношењу закона о празницима РС у коме ће бити дефинисани ставови који неће вријеђати друге народе и који треба да буде донесен уз сагласност свих учесника у раду Народне скупштине - појаснио је Чубриловић.

Вигемарк је поновио да ЕУ сматра да је референдум непотребан и да је то питање пренадувано, те да је једини начин за његово рјешавање дијалог.

Чубриловић је са министром унутрашњих послова РС Драганом Лукачем разговарао о безбједности у Српској са посебним освртом на дане референдума и избора. МУП РС је, како је рекао Лукач, подигао ниво безбједности због информација да би поједини радикални кругови могли угрозити институције Српске или мјеста одређена за гласање на референдуму о Дану Републике.

- Постоје одређене индиције да може доћи до појединачних угрожавања институција РС или грађана и наша дужност је да их обезбиједимо - истакао је Лукач.

Подвукао је да ће Полиција РС евентуалне покушаје сматрати тероризмом и одговорити на адекватан начин.

- РС и све њене институције опредијељене су за трајан мир у БиХ. Никоме у РС не пада на памет да на било који начин подрива мир и да утиче на дизање тензија - казао је Лукач.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко најавио је да су након одржавања референдума могуће санкције за власти у РС, односно за оне који су "спровођењем референдума о Дану РС починили кривично дјело".

- Мислим да су санкције могуће. Морам одржати састанак Савјета за примјену мира (PIC) и мислим да ћемо говорити о томе, да би дошло до санкција. Више снаге имамо ако смо јединствени. До сада није било расположења у PIC-у за неке санкције, али видим да се тамо клима мијења и да све више чланова сматра да се мора нешто направити. Референдум је кршење Дејтонског споразума с обзиром на непоштовање одлука Уставног суда БиХ - казао је Инцко.

Додик је истакао да се Инцко додворава сарајевској чаршији.

- Он то ради да га сарајевска чаршија не би нападала јер има угодан живот и велику плату коју не би да угрози, па му је најлакше да се окоми на РС. То су политичке игре - рекао је Додик и истакао да ће референдум о Дану РС бити одржан без обзира на реакције које долазе из Сарајева.

Салкићев позив

Потпредсједник РС Рамиз Салкић оцијенио је у петак да је референдум неуставан и антидејтонски и позвао Бошњаке да не излазе на гласање.

- Позивам их да остану мирни, достојанствени и да 25. септембар посматрају као обични јесењи дан. За нас референдум не постоји, нити нам било шта значе његови резултати - нагласио је Салкић.

Гласачка мјеста изван РС

* Србија - Београд, Нови Сад, Зрењанин, Суботица, Панчево

* Њемачка - Штутгарт, Франкфурт, Манхајм, Вупертал, Хајлброн, Минхен

* Швајцарска - Арбедо, Сент Гален, Луцерн, Базел, Нојхаузен

* Аустрија - Беч, Грац, Линц, Инзбрук

* Руска Федерација - Москва, Јекатеринбург

* Белгија - Брисел, Антверпен

* Холандија - Ротердам

- Грађани који излазе на референдум могу да гласају на бирачком мјесту на којем гласају на изборима

- Гласачко мјесто грађани могу да провјере слањем бесплатне поруке на број 065/1244

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана