Реаговања на посјету Ердоана

 Реаговања на посјету Ердоана 20.05.2018 23:32 | РТРС

Сарајево - Већ је и најава доласка турског предсједника Реџепа Тајипа Ердоана још више подијелила БиХ. За предсједника Српске Милорада Додика ова посјета није проблем, али, каже, не треба дозволити било какво мијешање у унутрашње ствари БиХ. Док реаговања стижу, хрватски члан Предсједништва за све је чуо само из медија.

Посјета Ердогана није проблем, све док нема мијешања у унутрашње ствари БиХ, поручује предсједник Српске, а какве ће посљедице имати Ердоганова посјета, каже, тек ће се видјети. Очекивао је, каже, да ће далеко више заинтересованих бити из Сарајева.

Изетбеговићевих колега из Предсједништва данас није било. Српски члан Младен Иванић није се оглашавао, а хрватски Драган Човић за ХРТ је рекао како је то најбоље не коментарисати с позиције члана Предсједништва.

“С позиције пријатеља БиХ као и сви, добродошао је. Али, чињеница је да је најава једног таквог окупљања изазвала огромна промишљања с једне друге позиције из читаве Европске уније. Када смо разговарали с пријатељима из Аустрије, Њемачке, Швајцарске, јасно су нам указали на тај проблем мислећи да смо ми домаћини. Рекао сам им да сам сазнао из медија”, рекао је Човић.

Позив је добио СДС-ов министар Мирко Шаровић, који је био у делегацији БиХ на састанку са делегацијом Турске.

Потпредсједник Парламента Српске, Ненад Стевандић, каже да Ердоанова посјета показује да Анкара и Сарајево имају боље везе, него српски представници из Бањалуке и Сарајева, те да се ради тога мора тежити што већем српском повезивању.

“Ово би требало да буде поука на који начин у будућности да усмјеримо своја настојања. Морамо тежити што већој кохезији међу српским народом, јер тренутно представници Српске у Сарајеву су једина слаба карика у нашем повезивању”, сматра Стевандић.

Посланик СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Никола Шпирић изјавио да посјета предсједника Турске говори да све што не може у Европи, може у БиХ.

“И када не би изговорио ниједну ријеч, његов долазак шаље најмање три поруке - једну за Бошњаке, другу за Србе и Хрвате и трећу за Еропљане. Какве ће поруке послати Ердоан из БиХ остаје да чујемо, али тешко да ће допринијети интеграцији ове све подјељеније земље, какве год оне биле”, истиче Шпирић.

Политички аналитичар Енвер Казаз оцијенио је, за федералне медије, да је предсједник Турске показао да БиХ третира као неку врсту потчињене покрајине, али и да спаси пропалу политику Бакира Изетбеовића .© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица