Razvoj odnosa u duhu dobrosusjedstva

Srna
Razvoj odnosa u duhu dobrosusjedstva

Sarajevo - Odnosi BiH i Hrvatske razvijaju se u duhu dobrosusjedstva, rješavanja otvorenih pitanja i unapređenja regionalne saradnje na svim poljima, čime se ispunjavaju evropski standardi u oblasti bilateralnih odnosa dvije susjedne zemlje, naglašeno je u razgovoru članova Zajedničkog kolegijuma oba doma parlamenta sa predsjednikom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović.

Kitarovićeva je rekla da je u BiH došla sa porukama prijateljstva i dobrosusjedstva, i dodala da Zagreb i Sarajevo nisu daleko, već blizu, i da bliskost žele da zadrže u odnosima dvije zemlje, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Prema njenim riječima, Hrvatska će nastaviti da pruža podršku BiH u procesu evroatlantskih integracija, a ona očekuje da će njen petogodišnji mandat na funkciji predsjednika Hrvatske biti ispunjen dijalogom i rješavanjem svih otvorenih pitanja u odnosima sa BiH.

Kitarovićeva je napomenula da Hrvatska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, te dodala da je susjedna zemlja zainteresovana za rješavanje ustavnopravnog položaja Hrvata, uz uvažavanje svakog dogovora izabranih predstavnika sva tri konstitutivna naroda.

Predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH Bariša Čolak pozdravio je činjenicu da je novozabrani predsjednik Hrvatske ispunila obećanje i izabrala BiH kao prvu zemlju koju je posjetila.

"Takav izbor svjedoči o važnosti koju Hrvatska pridaje bilateralnim odnosima sa BiH", rekao je Čolak.

Predsjedavajući Doma naroda izrazio je uvjerenje da će Hrvatska svojim iskustvom u procesu evropskih integracija pomoći BiH na evropskom putu, kao i da će odnosi dvije zemlje svakoga dana biti još bolji.

Predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Šefik Džaferović poželio je da se dobrosusjedski odnosi BiH i Hrvatske nastave razvijati na najvišem nivou.

Džaferović je istakao i potrebu zajedničkog nastupa dvije zemlje na regionalnom i multilateralnom planu, te napomenuo da očekuje snažnu pomoć Hrvatske u procesu evropskih i evroatlantskih integracija BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić rekao je da posjetu predsjednika Hrvatske shvata kao gest dobre volje i kao namjeru da dvije susjedne zemlje poboljšaju odnose na svim nivoima.

Bosić se nada da je prošlo vrijeme konflikata i vraćanja u prošlost, i da će se cijeli region okrenuti budućnosti i saradnji.

On je pozvao sve nosioce najznačajnijih funkcija u obje zemlje da ulože dodatne napore da bi se riješila sva otvorena pitanja između BiH i Hrvatske.

Ukazujući da je poboljšanje ekonomske situacije u BiH prioritet svih prioriteta, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma rekao je da od Hrvatske očekuje saradnju i razumijevanje i na ekonomskom planu.

Predsjedniku Hrvatske obratila se i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto, koja je ocijenila da dolazak Kitarovićeve u BiH doživljava kao posjetu prijatelja.

Napominjući da je BiH moguća jedino kao zemlja tri potpuno ravnopravna naroda, Krišto je naglasila da je rješavanje ovog pitanja osnovni preduslov za napredak BiH na evropskom i evroatlantskom putu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana