Razumijevanjem i dogovorom do prosperiteta regiona

Srna
Razumijevanjem i dogovorom do prosperiteta regiona

Beograd - Učesnici Regionalnog molitvenog doručka u Beogradu, među kojima su i predstavnici američkog i njemačkog parlamenta, poručili su da put do prosperiteta i nove budućnosti građana i zemalja Zapadnog Balkana treba da vodi preko međusobnog razumijevanja, tolerancije i dogovora.

Ministar za rad Srbije Aleksandar Vulin je, u obraćanju novinarima uoči početka skupa, podsjetio da politika Vlade Srbije jeste da sa svojim susjedima ima najbolju komunikaciju, dobre i srdačne odnose i da cijeli region bude primjer kako različiti narodi mogu da sarađuju i pronalaze zajedničke interese.


"Naš odnos sa susedima uvek će biti otvoren i srdačan poštujući interese građana Srbije, politike koju Srbija vodi, ali svakako srpskog naroda gde god on živi", rekao je Vulin.

On je istakao da je Srbija, zbog velikog napora koji je uložila i postigla političku stabilnost, primjer na cijelom Balkanu kako politička stabilnost dovodi do ekonomske stabilnosti i može da dovede do boljeg života građana.

"Ali, uspešne Srbije nema bez uspešnog regiona i mirnog Zapadnog Balkana i sve ćemo učiniti da Zapadni Balkan bude takav, da ne bude samo sećanje na ratove, već da bude prostor, deo Evrope i sveta, u kome se ljudi razumeju i znaju da im je najveći interes da žive u miru i da se razvijaju", rekao je Vulin.

Potpredsjednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković istakao je da je glavni cilj skupa da se pokušaju zajednički izgraditi mostovi među narodima i građanima i kroz novu politiku tolerancije i pomirenja izgraditi novu budućnost u interesu građana regiona.

Američki kongresmen Robert Aderhold prenio je pozdrave svojih kolega, članova američkog Kongresa i podsjetio da je tema skupa skupa u Beogradu "Ljubi bližnjeg svog", što su bile i riječi Isusa Hrista.

Regionalni molitveni doručak okupio je više od 200 gostiju iz svijeta i regiona, među kojima su i predstavnici američkog kongresa njemačkog Bundestaga, parlamentarci iz Austrije i predstavnici zemalja u regionu.

U radu skupa učestvuju i premijer Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač, ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić, ministar inostarnih poslova BiH Igor Crnadak i predsjednik Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srpske Branislav Borenović.

Skup se održava pod temom "Ljubi bližnjeg svoga", a predstavlja inicijativu Srbije za regionalno pomirenje i produbljavanje odnosa sa državama u regionu i svijetu.

Crnadak: Seban interes BiH su veoma dobri odnosi sa susjedima

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izrazio je zadovoljstvo učešćem na Regionalnom molitvenom doručku u Beogradu, navodeći da je ovaj skup doprinos približavanju regiona i da BiH ima poseban interes da sa susjedima ima veoma dobre odnose.
"Sama ta poruka, kako mi na srpskom kažemo - žljubi bližnjeg svogaž, odosno poruka bliskosti prvima do sebe, a to su naši susjedi, dobra je za jačanje povjerenja među nama", rekao je Crnadak, navodeći da on prvi put učestvuje u jednom ovakvom događaju.

On je ocijenio da je spisak učesnika na skupu u Palati Srbija govori u prilog tome da je region, ipak, odlučio da ima čvrst kurs pomirenja, više komunikacije, dugoročne stabilnosti, mira i razvoja, što je jedini put kojim može da se ide.

Crnadak je naveo da BiH takav pristup želi više možda nego iko drugi, zbog šarolikosti koja u njoj vlada, gdje postoje Republika Srpska i Federacija BiH, kao i potreba da svi imaju svoj glas u BiH - sva tri konstitutivna naroda.

"Nama je poseban interes da i u BiH i sa susjedima imamo veoma dobre odnose i da se u miru zajednički razvijamo", rekao je Crnadak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana