Разумијевањем и договором до просперитета региона

Срна
Разумијевањем и договором до просперитета региона

Београд - Учесници Регионалног молитвеног доручка у Београду, међу којима су и представници америчког и њемачког парламента, поручили су да пут до просперитета и нове будућности грађана и земаља Западног Балкана треба да води преко међусобног разумијевања, толеранције и договора.

Министар за рад Србије Александар Вулин је, у обраћању новинарима уочи почетка скупа, подсјетио да политика Владе Србије јесте да са својим сусједима има најбољу комуникацију, добре и срдачне односе и да цијели регион буде примјер како различити народи могу да сарађују и проналазе заједничке интересе.


"Наш однос са суседима увек ће бити отворен и срдачан поштујући интересе грађана Србије, политике коју Србија води, али свакако српског народа где год он живи", рекао је Вулин.

Он је истакао да је Србија, због великог напора који је уложила и постигла политичку стабилност, примјер на цијелом Балкану како политичка стабилност доводи до економске стабилности и може да доведе до бољег живота грађана.

"Али, успешне Србије нема без успешног региона и мирног Западног Балкана и све ћемо учинити да Западни Балкан буде такав, да не буде само сећање на ратове, већ да буде простор, део Европе и света, у коме се људи разумеју и знају да им је највећи интерес да живе у миру и да се развијају", рекао је Вулин.

Потпредсједник Скупштине Србије Владимир Маринковић истакао је да је главни циљ скупа да се покушају заједнички изградити мостови међу народима и грађанима и кроз нову политику толеранције и помирења изградити нову будућност у интересу грађана региона.

Амерички конгресмен Роберт Адерхолд пренио је поздраве својих колега, чланова америчког Конгреса и подсјетио да је тема скупа скупа у Београду "Љуби ближњег свог", што су биле и ријечи Исуса Христа.

Регионални молитвени доручак окупио је више од 200 гостију из свијета и региона, међу којима су и представници америчког конгреса њемачког Бундестага, парламентарци из Аустрије и представници земаља у региону.

У раду скупа учествују и премијер Републике Српске Жељка Цвијановић, министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач, министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић, министар иностарних послова БиХ Игор Црнадак и предсједник Одбора за европске интеграције Народне скупштине Републике Српске Бранислав Бореновић.

Скуп се одржава под темом "Љуби ближњег свога", а представља иницијативу Србије за регионално помирење и продубљавање односа са државама у региону и свијету.

Црнадак: Себан интерес БиХ су веома добри односи са сусједима

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изразио је задовољство учешћем на Регионалном молитвеном доручку у Београду, наводећи да је овај скуп допринос приближавању региона и да БиХ има посебан интерес да са сусједима има веома добре односе.
"Сама та порука, како ми на српском кажемо - жљуби ближњег свогаж, одосно порука блискости првима до себе, а то су наши сусједи, добра је за јачање повјерења међу нама", рекао је Црнадак, наводећи да он први пут учествује у једном оваквом догађају.

Он је оцијенио да је списак учесника на скупу у Палати Србија говори у прилог томе да је регион, ипак, одлучио да има чврст курс помирења, више комуникације, дугорочне стабилности, мира и развоја, што је једини пут којим може да се иде.

Црнадак је навео да БиХ такав приступ жели више можда него ико други, због шароликости која у њој влада, гдје постоје Република Српска и Федерација БиХ, као и потреба да сви имају свој глас у БиХ - сва три конститутивна народа.

"Нама је посебан интерес да и у БиХ и са сусједима имамо веома добре односе и да се у миру заједнички развијамо", рекао је Црнадак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана