Разговарано о економској сарадњи Сокоца са општинама у Македонији

Срна
Разговарано о економској сарадњи Сокоца са општинама у Македонији

Соколац - Отправник послова Амбасаде Македоније у БиХ Александар Крстевски разговарао је данас са начелником општине Соколац Милованом Бјелицом о могућностима економске сарадње ове са неком од македонских општина. Бјелица је рекао новинарима да је покренута иницијатива о економској сарадњи општине Соколац и једне од општина у Македонији.

"Битна нам је та сарадња јер Македонија већ има искуства са кориштењем средстава из претприступних фонода ЕУ", рекао је Бјелица и подсјетио да је један од предуслова за кориштење тих средстава прекогранична сарадња са неком од република бивше Југославије.


Он каже да ће представници општине Соколац посјетити једну од општина у Македонији, како би се успоставила економска сарадња, посебно у области дрвне индустрије.

Крстевски је рекао да су економске теме свих разговора најбитније за добробит грађана.

"Македонија подржава могућност повезивања општине Соколац са неким од градова у Македонији који имају одређених искустава у кориштењу ИПА фондова кроз регионалну сарадњу", рекао је Крстевски.

Он је додао да је Македонија на располагању БиХ када је ријеч о преношењу искуства на привреднике, те развијању економске и културне сарадње.

Крстевски је позвао представнике општине Соколац на предстојећи Бизнис форум у Скопљу 20. априла.

"То је повољна прилика да што више људи из дрвоперађивачких компанија и пољопривредне индустрије успоставе директне везе са нашим привредницима и повећају сарадњу која је сада на незадовољавајућем нивоу", рекао је Крстевски.

Директор предузећа "Жарсон" за прераду дрвета и производњу пелета Бране Витомир каже да га радује проширење сарадње са привредницима Македоније.

Он је рекао да дрвопрерађивачи са ових простора већ сарађују са привредницима из Македоније, те да се нада да ће тема наредних разговора бити и продаја финалних производа од дрвета на тржишту те земље.

"Дрвопрерађивачи ће прихватити позив привредника из Македоније да разговарају на наредном Бизинис форуму о проширењу сарадње, посебно у продаји пелета за које постоји потражња на македонском тржишту", рекао је Витомир.

У Удружењу дрвопрерађивача на Сокоцу кажу да је транспорт једини проблем који се појављује у овом случају, јер утиче на цијену производа и често продају чини нерентабилном.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана