Ратној злочинки из БиХ пријети одузимање држављанства САД

nezavisne.com
Ратној злочинки из БиХ пријети одузимање држављанства САД

Лос Анђелес - Расема Хандановић звана Зоља, која је 2014. године у Суду БиХ осуђена на пет и по година за ратне злочине над Хрватима у БиХ, могла би изгубити америчко држављанство, пише амерички "LA Times".

Како истиче лист, на екстрадиционом документу америчке владе писало је да је убијала цивиле и ратне заробљенике зато што су били Хрвати и хришћани. Након што је одслужила казну сада јој америчке власти пријете одузимањем америчког држављанства због лагања о својој ратној прошлости у документу приликом доласка у Америку 1996. године и да је припадала специјалној Зулфикаровој јединици.  

"Судски документи који су приложени уз захтјев за одузимање држављанства описују напад на Трусину, село 80 километара удаљено од Сарајева, као 'рат унутар рата'. Јединица Хандановићеве је окружила седморо мушкараца и наредила им да стану уз зид. Када је један од седморице покушао побјећи, упуцан је и убијен. Остала шесторица убијена су на лицу мјеста", наведено је у документу, како пише "ЛА Тимес".

У документима се описује и догађај након убиства. Како наводи лист, у захтјеву за одузимање држављанства приложена је и прича како је Хандановићева пришла шесторици и пуцала им још једном у потиљак.

Даље је наведено да је јединица Хандановићеве користила људе као живи штит, као и да је учествовала у нападима у којима су убијани цивили и дјеца, укључујући 22 цивила убијена у Трусини.

Лист наводи да је Хандановићева у Америку дошла 1996. године као ратна избјеглица и том приликом попунила спорни формулар, у којем није навела да је учествовала у ратним злочинима. Четири године касније постала је америчка држављанка.

Она је ухапшена у САД 2011. године, а након што је изручена бх. властима наредне године, осуђена је. Послије одлежане затворске казне вратила се у Америку. Тада је, наводи лист, промијенила име у Семи Рејзим Јетисен и покушала је заборавити све што се дешавало у прошлости.

Међутим, како је наведено, прошлост ју је поново стигла и сада је суочена с реалном опасношћу да поново буде протјерана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана