Ratni veteran: Specijalci su nas tukli palicama

Ratni veteran: Specijalci su nas tukli palicama 03.03.2018 13:02 | Srna, klix

Tuzla - Jedan od ratnih veterana koji su jutros blokirali tuzlansku petlju Šićki Brod Sakib Kopić rekao je da su ih jutros pripadnici specijalne policije tukli palicama, te je zatražio ostavku direktora Federalne uprave policije Dragana Lukača zbog neljudskog odnosa pripadnika njegovih jedinica.

Kopić je naveo da su specijalici došli jutros oko 5.30 časova i da je svjedok "kako su nogama gazili bivšeg komandanta Damira Džafu", a da nijedan od okupljenih ratnih veterana nije pružao otpor.


"Gledao sam iz auta šta su mu radili. Oboren je na zemlju, gazili su ga, igrali su po njemu, kao da je igranka, a onda su ga odveli u maricu. Mislim da je još u pritvoru", rekao je Kopić za "Dnevni avaz".

Prema njegovim riječima, specijalci su intervenisali na "zahtjev tajkuna koji gube promet za vrijeme blokade".

"Toliko je bilo specijalaca, da su dolazili autobusima. Ovo je fašizam što su radili. Dosta je diktature nad ljudima koji ne pružaju nikakav otpor", kaže Kopić, te dodaje da su doveli i policijske pse.

Demokratski front osudio je svaki vid upotrebe sile nad ratnim veteranima, uz ocjenu da je brutalni jutrošnji napad specijalne policije federalnog MUP-a pokazao odsustvo svake politike prema obespravljenim ljudima i njihove borbe za pravdu.

Iz ove stranke su pozvali na prestanak iživljavanja nad ratnim veteranima, sprovođenje terora i jednoumlja federalne policije u korist vladajućih političkih elita, te zahtijevaju da svi uhapšeni i privedeni budu pušteni.

"Umjesto, da federalni MUP progoni kriminalce i tajkune koji su pokrali ovu državu, oni dižu pendreke na goloruk narod i sirotinju koji se danas brani svojim glasom", navodi se u saopštenju Demokratske fronte.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona jutros je saopšteno da je tokom akcije deblokiranja saobraćajne petlje Šićki Brod kod Tuzle privedeno osam lica i da će protiv njih biti preduzete zakonom propisane mjere.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica